Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Waarborgsom is geen verloren investering'

'Waarborgsom is geen verloren investering'

05/06/2020 22:02

'Waarborgsom is geen verloren investering'

Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Vanwege hun zetelwinst mogen de VHP, Abop, BEP, NPS, Pertjajah Luhur en NDP de waarborgsom van SRD 96.250 die verplicht was gesteld voor deelname aan de verkiezingen van 25 mei, zeker terug verwachten. De Kiesregeling schrijft voor dat politieke organisaties het geld terugkrijgen als zij ten minste één zetel in één van de volksvertegenwoordigende organen hebben behaald of als het totaal aantal behaalde stemmen op kandidaten voor de DNA gelijk is of meer bedraagt dan 1 procent van het totaal aantal kiesgerechtigden. Dit, nadat de uitslag van de verkiezingen bindend is verklaard door het Onafhankelijk Kiesbureau.

De Nieuwe Wind (DNW) hoeft met nog geen honderd stemmen niet te rekenen op restitutie. De partij heeft alleen in Paramaribo en Wanica meegedaan aan de verkiezingen. Voorzitter John Samuel zegt desgevraagd tegen de Ware Tijd dat het betaalde bedrag geenszins als een verloren investering wordt beschouwd. "Alles kost geld, we wisten dat we het kwijt konden raken, maar als je niet gelooft in jouw eigen ding, wie zal dat voor jou doen?" De DNW-voorzitter zegt er integendeel trots op te zijn dat de partij aan de verkiezingen heeft deelgenomen en daarmee een ervaring rijker is.

Kort vóór de verkiezingen van 25 mei heeft Samuel publiekelijk steun betuigd aan Abop. Zijn achterban werd geadviseerd om in district Marowijne om op Abop te stemmen, nadat de kortgedingrechter had bepaald dat De Nieuwe Wind in dat district niet mocht deelnemen aan de verkiezingen. "Mijn mensen hebben me zelf gezegd dat ze op de Abop gaan stemmen omdat die partij groter is en ze zagen meer winst daar. Ik heb ze niet kwalijk genomen daarvoor", verklaart Samuel, het niet kunnen behalen van een zetel. Op de vraag waarin de ondersteuning naar de Abop toe nu zal resulteren, wil hij vooralsnog niet reageren.

Angelic Del Castilho, voorzitter van DA '91, zegt dat de partij aan de verkiezingen heeft deelgenomen met de overtuiging dat zij de oplossing heeft voor de verdere ontwikkeling van het land. "Nee, absoluut niet!" antwoordt ze daarom op de vraag of de waarborgsom als een verloren investering wordt gezien. Met landelijk 666 stemmen en geen zetels is de kans klein dat haar partij de SRD 96.250 terugkrijgt. Ondanks dit gegeven meent Del Castilho dat DA '91 een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan het bewustzijn dat het beleid dat gevoerd werd "niet voldeed". Dat geeft haar voldoening.

"Niets is verloren. Wij hadden de kiezer beloofd mee te doen en dat hebben wij gedaan", zegt Curtis Hofwijks, politiek leider van de Partij voor Recht en Ontwikkeling (PRO) over de waarborgsom. Dat de partij samen met andere had geprocedeerd tegen de Kiesregeling was volgens hem niet vanwege het geld maar vanwege het principe. "Wij werken voor Suriname en velen van ons hebben reeds onze onbaatzuchtigheid getoond door ons intensief belangeloos in te zetten om het democratisch en politiek bewustzijn te helpen ontwikkelen en verbeteren. Deelnemen aan de verkiezingen hoort daarbij."

Hofwijks benadrukt dat de PRO de financiële drempel altijd in strijd heeft geacht met de grondrechten en internationaal beschermde mensenrechten van haar leden en kandidaten. Op de vraag of de partij ergens gehoopt had op restitutie, ondanks dat zij de waarborgsom niet als een verloren investering beschouwt, reageert hij stellig: "De partij had niet ergens, maar ten volste gehoopt op restitutie." Desondanks, zegt Hofwijks, gaat het werk door.

PRO heeft volgens de officieuze resultaten landelijk 1.576 stemmen behaald. Andere partijen die geen zetels hebben gekregen zijn DOE, Palu, Strei!, SDU, VVD, HVB, A-20 en SPA.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina