Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Samen verder

COLUMN: Samen verder

05/06/2020 14:00 - PS

COLUMN: Samen verder

Philomena Bijlhout  

“Hi. Moet ik achterin instappen of voorin?” vraagt een mati tegen een andere mati die hem een vriendendienst bewijst en ophaalt. Degene die rijdt vindt het een vreemde vraag. Er is geen aanleiding voor. Intussen stapt de andere als gebruikelijk voorin in de auto. “Eigenlijk moet ik eerlijk tegen je zijn”, zegt hij bedachtzaam na het wegrijden. “Hoe bedoel je? Voel jij je niet goed? Gaan we niet meer chillen. Geen probleem hoor”, reageert de andere. “Ze zeggen dat die man die zojuist ook in mijn buurt zat en waar ik weleens een lift van krijg, besmet is met corona!” De auto wordt hierna meteen aan de kant gezet, het crisisteam wordt gebeld en men zegt al onderweg te zijn om van deze persoon een swab te nemen (slijm afnemen). Beide mati moeten meteen naar huis en in afzondering tot de uitslag van de test bekend is. Die avond komt het bericht: ‘negatief, geen besmetting’. Toch hebben deze personen besloten zich twee weken af te zonderen van anderen. Zo onverwacht kan Covid-19 zijn.

Ik vind de ingestelde maatregelen tijdens de lockdown slap en vrijblijvend. Mensen nemen niet massaal de adviezen in acht, terwijl het coronavirus nu overuren maakt in het land. Ik vraag mij af of men goed doordrongen is van de hoge besmettingsgraad, maar meer nog de verantwoordelijkheid voor elkaar. Mondkapjes om is nu een advies en niet verplicht. Er zonder zijn heeft geen sancties tot gevolg. Het ontsmetten van de handen is ook zoiets. De fles bij de ingang van de winkel raakt men ook liever niet aan want de persoon voor mij heeft dat juist wel gedaan!

Overdag doet men alles wat tijdens de avondklok niet mag. Prostituees zijn aan het werk, rijden naar klanten in taxi's die geen scheiding hebben aangebracht in hun auto. Sporters lopen rond zonder mondkapje want 'we zijn toch buiten in de natuur'. Hosselaars lopen door de wijken met groenten. Dronkaards chillen voor supermarkten. Geldwisselaars doen op hun vertrouwde plek, onbeschermd the hustle. De uitvaartbranche draait rustig stationair. Maar, als wij zo doorgaan breken er gouden tijden voor hen aan. Hebben zij eindelijk ook onverwachte mazzel. Community alertheid is er gewoon niet. Ook niet bij mediawerkers in 'NIS' die dicht naast de voorzitter van het OKB zitten.

Woensdagavond na het STVS Journaal wordt de toespraak van vp Ashwin Adhin (eerder op de dag) herhaald. Niemand die moeite neemt om onder in het beeld, het inmiddels weer toegenomen aantal besmettingen te vermelden. Gewoon omdat het bloedserieus is. Adhin verwees eerder naar 54 positieve gevallen. Bij de herhaling ging het om 74 positief geteste personen en 64 actieve casussen. Dit getuigt van weinig realiteitszin.

En dat zie ik dus om mij heen. Terwijl ik de column schrijf is er al weer een besmetting bijgekomen. Corona is een stille verleider. Onzichtbaar, onverwacht en snel. Men verzint ook de meest uiteenlopende basale redenen waarom corona niet aan hun deur zal aankloppen. En de simpelste is natuurlijk 'efu Gado wani dan a sa teki mi'. Bijzonder egoïstisch, want je brengt ook anderen in gevaar. Het venijn van dit virus is de onvoorspelbaarheid en onzichtbaarheid.

Maar ook de veel gebruikte term importcorona heeft bijgedragen aan weinig inzicht voor de gevaren. Covid-19 stond, zo voelde het, ver van ons vandaan. Buiten Suriname. Terwijl de open grenzen altijd een groot gevaar vormden. Daarom vind ik de nu opgelegde maatregelen tijdens de algehele lockdown soft en vrijblijvend. We mogen nog steeds elke dag ongecontroleerd naar de slager, groentestands, supermarkten, afhaalrestaurants en bakker. Gewoon je tank volgooien en doorgaan. Leve onze vrijheid. Ach, laten we ook eerlijk zijn. We hebben de menskracht niet om wijken een week gecontroleerd af te sluiten zoals in andere landen. Het komt dus allemaal aan op gezamenlijke verantwoordelijkheid als wij samen verder willen in dit leven.

bijlhoutdwt@hotmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina