Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • BOG-directeur niet besmet

BOG-directeur niet besmet met

05/06/2020 17:17 - Van onze redactie

BOG-directeur niet besmet met

 

PARAMARIBO - Minouche Bromet, directeur van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG), is niet besmet met het nieuwe coronavirus. Dat heeft directeur Cleopatra Jessurun van Volksgezondheid daarnet bekendgemaakt tijdens de reguliere persconferentie van het Covid-19-managementteam.

Jessurun beaamde wel dat er iemand op kantoor van Bromet positief is getest. Echter, de BOG-directeur is niet besmet. Dat is volgens de Volksgezondheid-directeur middels een test aangetoond. "Maar vanuit haar eigen verantwoordelijkheid heeft Bromet besloten haar quarantaine te continueren." Jessurun ontkende dat BOG gesloten is. "De essentiële diensten zijn open, alleen de administratieve diensten niet. Dat personeel is op afroep available."

Nog vóór Jessurun het woord voerde, werd de teller bijgesteld. Het aantal active cases is nu 79 en het totaal aantal besmettingen in Suriname is 89, in beide gevallen een stijging van zeven. Jessurun ontkende dat er sprake is van "manipulatie", zoals wordt beweerd. Nationaal zijn er intussen 1.175 tests uitgevoerd door verschillende laboratoria. "We hebben net een testrun binnengehad en hebben zeven positieve mensen erbij." Ze noemde de situatie "zorgwekkend".

Jessurun loofde de mensen in de frontlinie, die zich keihard inzetten ondanks gevaar voor hun eigen leven. Eén van de groepen is het het Quick Response Team dat samen met NCCR contactpersonen moet tracen. Volgens de directeur van Volksgezondheid wordt er een "aangepaste strategie toegepast" vanwege schaarste aan human resources en verbruiksartikelen. Ze haalde aan dat 75 procent van de positief geteste personen niet zorgbehoevend zijn. "Ze hebben geen klachten en geen behoefte direct aan medische zorg."

De overige 25 procent heeft dat wel en zit in isolatie in het Wanica Ziekenhuis. Van dat aantal ligt 7 procent op de intensive care unit. Van één persoon is de situatie instabiel. In Suriname is sinds donderdagavond zes uur een total lockdown soft stage van kracht. Die duurt tot en met 12 juni zes uur 's morgens. Jessurun deed nogmaals een beroep op de mensen om thuis te blijven.

Volgens epidemioloog Orie vond de blootstelling van de recente besmettingsgolf eind mei plaats. Jessurun drong erop aan dat mensen thuisblijven als ze ziek zijn. Eén van de personen die besmet is, was ziek, maar is gewoon naar het werk gegaan en heeft collega's ziek gemaakt. "Er was close contact zonder dat de regels - onder meer social distancing - in acht werden genomen."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina