Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Beoogde coalitie eist snelle vaststelling verkiezingsuitslag

Beoogde coalitie eist snelle vaststelling verkiezingsuitslag

05/06/2020 15:04 - Van onze redactie

De zeventien in Kiesdistrict Paramaribo gekozen assembleeleden volgens de officieuze uitslag van Binnenlandse Zaken.

De zeventien in Kiesdistrict Paramaribo gekozen assembleeleden volgens de officieuze uitslag van Binnenlandse Zaken.  

PARAMARIBO - VHP, Abop, NPS en PL die een week geleden een coalitie hebben gevormd om de nieuwe regering eisen een snelle officiele vaststelling van de verkiezingsuitslag. “Het trage tempo van de verkiezingsautoriteiten, waaronder het hoofdstembureau Paramaribo getuigt van weinig respect voor de kiezer, die duidelijke taal heeft gesproken”, stellen ze in een persbericht. Donderdag maakte Hoofdstembureau Paramaribo de resultaten van kiesdistrct Paramaribo bekend.

Sipaliwini is het enige hoofdstembureau die dat nog moet doen. De bekendmaking daar stagneerde omdat twee districtscommissarissen van dat bureau besmet zijn geraakt met het nieuwe coronvirus en de overige dc's in quarantaine zijn geplaatst. De samenwerkende politieke partijen geven aan dat de Grondwet duidelijk stelt dat "Uiterlijk binnen dertig dagen nadat de leden van De Nationale Assemblee zijn gekozen, dit orgaan in vergadering bijeen komt…" om de nieuwe leden toe te laten, een voorzitter kiest en onmiddellijk het werk aanvangt.

Aangezien de verkiezingen op 25 mei gehouden zijn dient het nieuwe parlement uiterlijk op 24 juni bijeen te komen, wat inhoudt dat alle formele werkzaamheden nu reeds hadden moeten zijn afgehandeld. De partijen roepen de verkiezingsautoriteiten op om zaken nu zonder enige vertraging af te ronden, zodat de Grondwet, als hoogste wet, kan worden nageleefd. Ze wijzen erop dat de uitslag van de stembusgang reeds bekend is met als DNA-zetelverdeling: VHP 20, NDP 16, ABOP/PL 10, NPS 3 en Bep 2.

Tot nu toe hebben alle politieke partijen -op de NDP na- de uitslag van de verkiezingen geaccepteerd. "In een democratie behoort de zittende regering het goede voorbeeld te geven door de uitslag zo spoedig mogelijk te accepteren. Delen van de NDP hebben de uitslag inmiddels wel geaccepteerd, maar de leiding van de NDP nog niet. In plaats hiervan zien wij dat deze partij obstructie pleegt en allerlei obstakels op de weg naar de overgang naar een nieuwe regering legt. Daarmee negeert zij de wil van het volk, die de nieuwe coalitie een duidelijk mandaat van 33 zetels heeft gegeven", aldus de beoogde coalitie.

De bevolking van Suriname heeft volgens haar een zeer moeilijke periode achter de rug en met de COVID-19 situatie wordt de economische toestand alleen maar slechter. De nieuwe regering moet daarom snel aan de slag. De samenwerkende partijen hebben van 182.198 kiezers -tweederde van de kiezers- een ruim en stevig mandaat gekregen om te regeren en gaan dit ook doen in belang van land en volk, wordt aangevoerd.

De politieke partijen wijzen er verder op dat de bedrijfslevenorganisaties al hebben opgeroepen tot een snelle transitie, omdat zij vele faillissementen en stijgende werkloosheid zien. Vele gezinnen komen in grote problemen. Een "onnodige vertraging in de vaststelling van de uitslag door politieke spelletjes van de zittende regering gaat tegen het algemeen belang in". De samenwerkende partijen verwachten dat het verkiezingsproces in de komende week wordt afgerond en zal geen verdere vertraging accepteren.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina