Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Totale lockdown leidt tot baanonzekerheid

Totale lockdown leidt tot baanonzekerheid

04/06/2020 09:57 - Amanda Palis

Bryan Renten: 'Wij zullen het allemaal voelen!'

Bryan Renten: 'Wij zullen het allemaal voelen!' Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Steven Debipersad, secretaris van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), noemt de ‘totale’ lockdown op sociaal-maatschappelijk gebied funest. “Als we kijken naar de duur ervan zal de impact op de economie niet zo groot zijn, als sociaal-maatschappelijk. Het werpt heel veel vragen op voor mensen die sinds maart thuis zijn.” Hij vraagt zich af of deze groep na 12 juni, waarna de totale lockdown afloopt, wel garantie heeft op haar baan.

Gezien het gekozen model, waarbij sommige winkels en andere strategische economische bedrijven toch beperkt open mogen zijn, kan een groot deel van Paramaribo nog economisch actief zijn. Toch maakt Bryan Renten, voorzitter van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven, zich zorgen. Hij voorspelt dat een kwart van de bedrijven de crisis niet zal overleven en dat de werkloosheid met eveneens 25 procent zal stijgen.

Debipersad vindt het nog te vroeg om in te schatten hoe groot de impact zal zijn. "Afhankelijk van de intentie van de totale lockdown en de duur kunnen we nog niet zeggen hoe zwaar de klappen zullen zijn." Wat hem wel zorgen baart is hoe lang bedrijven het nog kunnen volhouden om hun werknemers salaris te betalen.

Ook Renten weet niet hoe lang bedrijven dit zullen kunnen garanderen. "Het hangt allemaal af van de financiële draagkracht van het bedrijf, maar als je geen productie hebt gehad en de bedrijfslasten maar moet blijven betalen, dan hou je het niet langer vol." Overigens, het bevreemdt hem niet dat er een opleving is van besmette Covid-19-gevallen. "Bijna de helft van de bevolking was op straat tijdens de verkiezingen en niemand heeft zich aan de regels gehouden. Nu komt er een nog strengere lockdown en wij zullen het allemaal voelen."

Debipersad betreurt dat er niet is gewerkt aan een gedegen vangnet voor bedrijven en werknemers die nu in onzekerheid leven. "Het is niet duidelijk of de staat bedrijven en medewerkers zal ondersteunen die door Covid-19 getroffen zijn. Er is te veel onzekerheid of de sociale vangnetten wel of niet in orde zijn."

Renten verduidelijkt dat ondernemingen nog in afwachting zijn op de beloofde ondersteuning voor het bedrijfsleven. "We hopen dat er snel een nieuwe regering komt waarmee we langetermijnoplossingen kunnen bespreken."

Het verliezen van banen zal zeker ook een impact hebben op sociaal-maatschappelijk gebied en in Suriname zal het extra voelbaar zijn. Debipersad: "Naast de impact van Covid-19 moeten we in Suriname dealen met stijgende wisselkoersen en een samenleving die al armer is geworden door de economisce tegenslagen. Daar bovenop komt nog de onzekerheid over behoud van de werkgelegenheid. Dit alles kan funest zijn!"

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina