Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Verkiezingsfiasco

COMMENTAAR: Verkiezingsfiasco

04/06/2020 12:00

COMMENTAAR: Verkiezingsfiasco

 

DE VERKIEZINGEN ZIJN al langer dan een week achter de rug en nog steeds is de precieze uitslag niet bekend. Toegegeven: uitslagen zijn pas officieel na een proces waarbij het Centraal Hoofdstembureau en het Onafhankelijk Kiesbureau zich hebben uitgesproken. Toch valt het niet te rijmen dat nu, langer dan een week verder, er geen totalen van het kiesdistrict Paramaribo bekend gemaakt kunnen worden. Het ministerie van Binnenlandse Zaken laat weten dat wanneer de zoekgeraakte processen-verbaal van drie stembureaus zijn gevonden de telling voor Paramaribo afgerond zal worden.

Zeer opvallend is dat het ministerie geen uitspraken doet over een termijn of oorzaak. Want hoe bestaat het dat de processen-verbaal waarvan de wet voorschrijft dat ze direct na afronding van het tellen, aangeplakt moeten worden bij de stemlocatie niet terecht zijn? Zijn het deze documenten waar er ook geen fotomateriaal van is? En wat zal er gebeuren als ze niet boven water komen en vooral: hoe lang zullen we als samenleving nog moeten wachten op de officiële uitslag?

Intussen zijn er vaker rustmomenten ingelast; de eerste dag omdat de districtscommissaris en zijn mensen moe waren en een tweede keer omdat er kennelijk iemand in de Anthony Nesty Sporthal was geweest die Covid-19 positief was getest, het geheel ontsmet moest worden en er duidelijkheid moest komen over wie wel en wie niet besmet zou kunnen zijn. Het is niet aan de krant om te oordelen in hoeverre die rustpauzes geoorloofd waren. Wat wel duidelijk is, is dat zoveel ruis de rust in de samenleving niet ten goede komt. Vooral nu de Nationale Democratische Partij met democratie dus in de naam de partij, die volgens de officieuze cijfers de meerderheid heeft, nog niet gefeliciteerd heeft. Zo lijkt het alsof het officieuze resultaat (nog) niet wordt geaccepteerd. Dat wordt trouwens bevestigd door de vraag om hertelling door de NDP van de stemmen in Paramaribo.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken zou een duidelijke verklaring moeten geven over e nog steeds niet gevonden processen-verbaal en zou ook aan moeten geven welke procedure nu moet worden gevolgd. Er kan namelijk geen sprake zijn van oneindig wachten. Duidelijke informatie geeft rust en maakt dat mensen niet gaan denken in termen van scenario's. Het woord dat de afgelopen maanden zo vaak is gebezigd. Bovendien moet het departement belast met de organisatie van de verkiezingen zichzelf een enorm brevet van ongeschiktheid geven en dient een stevige evaluatie te komen. Zo een fiasco mag zich nooit meer herhalen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina