Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Levensmiddelenimporteurs willen bredere afstemming coronamaatregelen

Levensmiddelenimporteurs willen bredere afstemming coronamaatregelen

03/06/2020 15:51 - Wilfred Leeuwin

Levensmiddelenimporteurs willen bredere afstemming coronamaatregelen

 

PARAMARIBO - Het Platform van Levensmiddelenimporteurs in Suriname (Plis) noemt de tot dinsdagavond nog geldende avondklok van zes uur ’s avonds voor importeurs en distributeurs een enorme uitdaging. De maatregel heeft volgens het platform verregaande effecten, niet alleen voor de voedseldistributie landelijk, maar ook voor de bedrijfsvoering.

De sector kan de situatie de komende twee maanden nog aan, maar volgens woordvoerder Arun Hindori zal bij een totale lockdown, het zonder goed overleg, niet langer dan een maand te overzien zijn. "Het gevaar is dat bedrijven 'omvallen."

Hindori onderschrijft dat de volksgezondheid prioriteit heeft en dat daarom alle maatregelen van de overheid worden ondersteund. "Maar het effect op ons werk is enorm. Behalve dat de avondklok remmend werkt op bevoorrading van winkels, moet ook de levering aangepast plaatsvinden. Omdat onze medewerkers in het veld zelf ook gebonden zijn aan de avondklok, zijn wij genoodzaakt al veel eerder te stoppen, zodat ze op tijd thuis kunnen zijn."

Uit zijn informatie blijkt dat de communicatie met winkeliers soms moeizaam verloopt. "Het gebeurt dat leveranciers bij supermarkten, vooral bij de Chinezen, voor een gesloten deur komen te staan. Bellen is niet altijd werkbaar." Het Plis heeft het Covid-19-managementteam gevraagd om medewerkers van de buitendienst in aanmerking te laten komen voor ontheffing.

Maar de nieuwe situatie heeft ook voor de bedrijfsvoering gevolgen. Met het naleven van de Covid-19-maatregelen worden minder personen ingezet in de bedrijven. Dit heeft gevolgen voor de bedrijfsprocessen en daardoor daalt de omzet, terwijl overheadkosten, van huur tot belastingen, doorgaan en salarissen doorbetaald moeten worden. "Het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) is wel onze gesprekpartner en ook via KKF kunnen we onze stem laten horen, maar toch zou het goed zijn als vooral de maatregelen die effect hebben op het economisch gebeuren beter op elkaar worden afgestemd en dat er meer nationaal overleg is."

Hans Hiralal, directeur van Subisco, één van de grote leveranciers ziet graag dat er met HI&T afspraken worden gemaakt over openingstijden van winkels, waarbij er vooral op wordt gelet dat er niet veel klanten tegelijk aanwezig zijn. "Je merkt nu al paniek bij zowel klant als winkelier." Hij stelt dat zonder goed afgestemde maatregelen de effecten voor eenieder merkbaar zullen zijn. Van bovenaf opgelegde maatregelen zullen niet werken, zegt hij.-.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina