Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Covid-19: Broodproductie niet in gevaar

Broodproductie niet in gevaar door coronamaatregelen

03/06/2020 00:00 - Amanda Palis

Fernandes Bakkerij heeft zijn openingstijden aangepast, maar verzekert dat er geen schaarste aan brood zal zijn.

Fernandes Bakkerij heeft zijn openingstijden aangepast, maar verzekert dat er geen schaarste aan brood zal zijn. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Bakkerij Hollandia stopt woensdag - vanwege de gezondheidsrisico’s voor het personeel - de productie van brood en banket voor onbepaalde tijd. Bakkerij Lai A Fat kijkt nog de kat uit de boom, voordat een eventuele beslissing te sluiten wordt genomen. Bij Fernandes Bakkerij gelden vanaf woensdag aangepaste verkooptijden.

De drie bakkerijen die een belangrijk deel van de broodproductie verzorgen in het land maken zich zorgen om de nieuwe besmettingsgolf van het nieuwe coronavirus. De vlucht van positieve gevallen zorgde dinsdag voor strengere maatregelen vanuit de overheid.

De voornaamste overweging voor Carmen Tjin A Djie van Bakkerij Hollandia om voorlopig te stoppen is dat ze het gezondheidsrisico te groot vindt voor haar personeel. "Ook de medewerkers hebben hun gezin aan wie ze moeten denken. Er waren sinds de lockdown voor het eerst werd afgekondigd in maart, al maatregelen genomen door het bedrijf. De productie was wel doorgegaan, zij het op lager niveau", houdt zij de Ware Tijd voor.

Maar Tjin A Djie vindt het risico nu te groot met de toegenomen verspreiding van het virus. Tot en met dinsdagavond waren er 44 active cases, nadat er lange tijd geen nieuwe gevallen waren genoteerd. Vanaf woensdag zijn in ieder geval de deuren dicht. "Het is een grote verantwoordelijkheid. Om de veiligheid te garanderen nemen we deze maatregel." Dinsdag was Hollandia nog open voor publiek. "Omdat we al productie hadden van de vorige avond hebben we de instanties en vaste afnemers gebeld en voorzien van brood." Tjin A Djie verzekert dat hoewel haar winkels zjn gesloten de voorziening van bejaartehuizen en zorginstellingen, aan wie ze normaal levert, niet in gevaar  komt.

Ook Vandana Nokhai, manager van bakkerij Lai A Fat, maakt zich zorgen over de situatie. "Tot nu toe zijn we nog open, maar wij beraden ons wat we zullen doen. Het hangt helemaal af van de manier waarop de situatie zich ontwikkelt." Nu al zijn de gevolgen merkbaar, want minder personeel komt werken. "Mensen zijn bang om uit huis te gaan. Sommigen wonen in een buurt of straat waar iemand Covid-19 heeft en durven al helemaal niet."

Het abrupt stoppen zou volgens Nokhai niet kunnen. "Er zijn medische instanties zoals ziekenhuizen die van ons afhankelijk zijn. We kunnen niet gewoon van de ene op de andere dag stoppen. We hebben een verantwoordelijkheid naar hen toe."

Fernandes Bakkerij heeft onder meer haar openingstijden aangepast. "We sluiten een uur eerder omdat de lockdowntijden zijn aangepast", zegt directeur Kurt van Essen. Maandagavond maakte president Desi Bouterse dat de avondklok van elf uur 's avonds werd gebracht naar zes uur. In de aanpassing nam Fernandes mee dat de inventarisatie moet worden gedaan en de medewerkers op tijd het bedrijf moeten verlaten.

Van Essen: "We gaan door tot het bittere eind. Er zijn bakkerijen en winkeliers die zullen zorgen dat het Surinaamse puntje normaal te krijgen is. We hebben het natuurlijk niet in de hand wanneer zij zullen sluiten, maar we hebben heel goed contact en weten wanneer zij open gaan voor levering van brood en andere producten."

Van Essen denkt alvast na hoe de samenleving te voorzien van brood als de regering mocht besluiten tot een totale lockdown. "We hebben een goede afstemming met instanties zoals de overheid en ook strategische plekken uitgekozen waar we met onze producten kunnen staan om de samenleving te voorzien van brood. Dus het heeft geen zin om brood te hamsteren en er is geen reden tot paniek", verzekert de directeur van de Warme Bakker.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina