Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Winkeliers: 'Unu frede zodanig dat unu wani krey'

Winkeliers: 'Unu frede zodanig dat unu wani krey'

02/06/2020 07:52 - Amanda Palis

Winkeliers worden aangeraden van achter het traliewerk te verkopen.

Winkeliers worden aangeraden van achter het traliewerk te verkopen. Foto: Sharon Singh  

PARAMARIBO - De angst zit er goed in bij winkeliers door de opmars van het coronavirus in Suriname. Veel van hen zijn daarom huiverig om de deuren te openen.“Unu frede zodanig dat unu wani krey”, zegt Andy Xinda, secretaris van de Suriname Chinese United Association (SCUA). “Kledingzaken en bouwwinkels zijn even gesloten en we adviseren winkeliers die via een venster of luik kunnen verkopen dat te doen, want ze moeten zichzelf ook beschermen”, zegt Xinda. “Alamala musu waka nanga mondkapje.”

Dat de Chinese winkeliers angstig zijn ligt volgens hem eraan dat zij al ervaring hebben met het virus. "Het gaat ons niet om het geld. Moni altijd yu kan feni, ma yu habi wan libi nomo", zegt de duidelijk bezorgde belangenbehartiger. De winkeliers scherpen zoveel mogelijk de maatregelen die er al waren aan. "Nyan sani musu seri wel, maar hoognodige dingen. Mensen gaan niet naar de winkel moeten komen om tori te praten. We drukken de gemeenschap op het hart om zich te houden aan de regels."

Hij verzekert dat er wel winkels open zullen blijven ondanks de geruchten dat alle winkeliers zullen sluiten. "Unu taki keba nanga minister Tsang. A no ala winkri e go tapu doro. Niet iedereen kan het zich permitteren om te sluiten, want de onkosten zoals huur, water en stroom lopen gewoon door." Toch hoopt Xinda dat de overheid de strenge maatregelen die in China zijn toegepast ook in Suriname zal laten gelden. "Overheid musu tapu na kondre, meki kondre kon krin baka leki san China doe."

Zelf bekijkt SCUA hoe ze kan bijdragen aan bevordering van de gezondheid in de samenleving. "We hebben eerder beschermingsartikelen gedoneerd zoals mondkapjes, maar zodra wij kunnen willen wij zeker nog meer doen, want hoe sneller we afkomen van het virus des te beter het is voor iedereen", zegt Xinda. Hij hoopt dat de samenleving beseft hoe gevaarlijk het kan worden. "De angst in China zit er zeker nog in, want wat wij hebben meegemaakt is niet om mee te grappen."

Raymond Hasnoe, voorzitter van de Vereniging Surinaamse Winkeliers (VSW), beaamt dat de situatie is verergerd. "We hebben geen vertrouwen meer in het ontsmetten van handen of het dragen van mondkapjes. Zo erg is het voor ons. Het gevaar is bijna niet meer te vatten", zegt Hasnoe die de belangen behartigt van ongeveer 2.500 levensmiddelenwinkeliers.

Hij bevestigt dat vooral de grote winkeliers hebben besloten om hun deuren voor ten minste twee weken dicht te gooien. "Winkels zoals G-Sale bijvoorbeeld, die hebben ervoor gekozen om de deuren dicht te houden. Ze hebben ook aan distributeurs aangegeven dat zij de komende tijd geen producten moet leveren", zegt Hasnoe.

De winkels die niet zo een grote omzet hebben die blijven eventueel open. "Wat we wel hebben aangegeven is dat zij duidelijk moeten aangeven wanneer ze open gaan en duidelijk de openingstijden moeten communiceren, zodat de klanten niet worden gedupeerd", benadrukt Hasnoe.

Vooralsnog is de VSW nog niet uitgenodigd voor een gesprek bij de minister van Handel, Industrie en Toerisme. "Maar we treffen zodanige maatregelen, om niet alleen de samenleving maar ook om ons zelf te beschermen", aldus Hasnoe. Minister Stephen Tsang, naar wie beide directeuren op HI&T naar verwezen, heeft niet gereageerd op verzoeken de Ware Tijd te woord te staan.

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina