Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Jogi zegt parlement in 2025 vaarwel

Jogi zegt parlement in 2025 vaarwel

02/06/2020 05:54 - Ivan Cairo

Jogi zegt parlement in 2025 vaarwel

VHP'er Mahinder Jogi brengt op 25 mei zijn stem op. Hij kwam op voorkeurstemmen binnen in Saramacca. Foto: Audry Wajwakana  

PARAMARIBO - “We hebben hard gewerkt. Het volk van Saramacca heeft de boodschap begrepen, heeft haar vertrouwen gesteld in Jogi en Jogi is bij voorkeur gekozen.” Zo reageert VHP-assembleelid Mahinder Jogi op het feit dat hij vorige week maandag voor een vijfde opeenvolgende termijn als lid van De Nationale Assemblee is gekozen.

De politicus die op de derde tevens laatste plaats op de VHP-lijst in Saramacca werd gekandideerd is met 3.349 stemmen bij voorkeur gekozen. In 2015 kreeg hij iets meer dan 2.800 stemmen. De politicus zegt in 2025 af te zwaaien uit de actieve politiek. "Ik ben dan 64 jaar oud, het is mooi geweest: vijf termijnen."

Hij is de samenleving van voornoemd district dankbaar dat ze meer vertrouwen in hem heeft gesteld dan in andere partijgenoten, ondanks de kritiek vanuit de eigen gelederen en tegenwerking die hij heeft ondervonden. "Ook in mijn eigen partij is er kritiek geweest. Ik schuif dat niet onder stoelen of banken. En er zijn ook mensen die hebben geprobeerd om mij weg te werken, maar we hebben hard gewerkt en de boodschap is begrepen."

Jogi benadrukt dat hij graag de lijsttrekker wilde zijn. In die positie zou hij ook even hard hebben gewerkt om de stemmen voor de VHP binnen te brengen. "Ik wilde lijsttrekker worden, maar soms krijg je niet wat je wil. Dan moet je genoegen nemen met wat je krijgt. Dan moet je tonen dat je het aankan, en ik heb getoond dat ik het aankan."

Jogi zegt geen leidinggevende functie in het nieuwe parlement te ambiëren niet als ondervoorzitter, maar ook niet als fractieleider van de VHP. Hij zegt gewoon als lid van het parlement zijn bijdrage te willen leveren. "Ik hoef niet een extra positie te hebben om m'n werk te doen en een bijdrage te kunnen leveren. Misschien zal leiding hebben me beperkingen opleggen. Ik wil mijn werk vrij doen en ik zal het kritisch doen. En ik wil die ruimte hebben."

De VHP'er erkent dat de nieuwe regering bestaande uit VHP, Abop, NPS en PL het niet makkelijk krijgt. De problemen van het land zullen niet binnen afzienbare tijd kunnen worden opgelost. Ook zal één politieke partij dat niet alleen kunnen doen. "Het moet in samenhang gedaan worden. De kiezer heeft het vertrouwen gegeven en binnen zes maanden zullen de contouren van de richting waar de nieuwe regering het land naartoe leidt wel zichtbaar moeten zijn."

Er zal volgens hem voorbeeldig geregeerd moeten worden, waarbij bezuinigd zal moeten worden. Het sociaal beleid waaronder aanpak van armoede, huisvesting en gezondheidszorg zal geen tweederangspositie mogen hebben, vindt de politicus. "De primaire dingen moeten gedaan worden. Je kan een nieuwe regering hebben, maar sommige mensen hebben geen brood in huis, want ze kunnen het niet kopen. Aan het vraagstuk van armoede zal breed, duidelijk en concreet gewerkt moeten worden zodat we minimale zekerheden aan mensen kunnen geven binnen de eerste zes maanden."

Zwakke gezinnen moeten meer ondersteuning krijgen, maar ook mensen met een beperking. "Je hebt beloofd dat je het beter zal doen, dan moet je het ook daadwerkelijk beter doen." Evaluatie van wat wordt gedaan moet periodiek gebeuren om het beleid bijtijds te kunnen bijsturen indien noodzakelijk.

Jogi is zeer ingenomen met de oproep van Abop-voorzitter Ronnie Brunswijk afgelopen zaterdag bij de proclamatie van de nieuwe coalitie. Hij riep de samenleving op de etnische barrières te overstijgen en de Hindostaan Santokhi te accepteren als president, omdat dat de boodschap is die uit de verkiezingsuitslag gehaald moet worden. Wat Brunswijk heeft aangegeven is, aldus Jogi, in het gedachtengoed van toenmalig VHP-leider Jagernath Lachmon die samen met voormalig NPS-voorzitter Johan Adolf 'Jopie' Pengel de verbroederingspolitiek had gelanceerd. "Toen ik dat hier zag, kwam dat in me op en het heeft me goed gedaan om deze leiders zo bij elkaar te zien", zegt Jogi.

Hij hoopt dat de samenwerking blijft en dat de leiders van de vier partijen zich de komende periode intensief zullen inzetten om de etnische tolerantie uit te bouwen en de eenheid onder de verschillende bevolkingsgroepen te vergroten. "Leiders moeten niet alleen werken aan economische vooruitgang. Ze moeten ook werken aan de eenheid van de samenleving en vergroting van de tolerantie."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina