Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Dit is zeer ernstig!'

'Dit is zeer ernstig!'

01/06/2020 05:56 - Naomi Hoever

'Dit is zeer ernstig!'

Cleopatra Jessurun Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - Binnen twee dagen zijn er elf Covid-19-besmettingen genoteerd wat het aantal actieve cases op dertien brengt. De besmette personen zijn aan elkaar gelinkt en de bron is ook bekend. Een speciaal epidemiologisch team is belast met het onderzoek. "Dit is zeer ernstig", zegt directeur Cleopatra Jessurun van het ministerie van Volksgezondheid.

Zij maakte zondagavond tijdens een spoedpersconferentie van het Covid-19-managementteam bekend dat mond- en neusbedekking verplicht zijn voor eenieder die buiten huis gaat. Verder blijven de overige maatregelen - handen wassen en twee meter afstand - van kracht. 

Daniëlle Veira van het Directoraat Nationale Veiligheid zegt dat de nieuwe gevallen geen verband houden met het personenverkeer dat vanwege de verkiezingen heeft plaatsgevonden. Ze legt uit dat dit moment vroeg of laat bereikt zou worden. Daarvoor hadden de autoriteiten volgens haar gewaarschuwd. Jessurun: "Onze capaciteit staat al behoorlijk onder druk. We verwachten meer. Er zullen meer personen getest worden."

De lokale verspreiding van het virus heeft ook effect op de strategie die is ontwikkeld. Nu wordt er gebruik gemaakt van sneltesten. Belangrijk bij het testen zijn de symptomen. Het feit dat iemand in contact is geweest met een besmette persoon, is nog geen reden voor het doen van een test. Deze personen worden in quarantaine geplaatst. De twaalfde, dertiende en veertiende besmette persoon zijn allen in het St. Vincentius Ziekenhuis opgenomen. De overige cases zullen in het Wanica Ziekenhuis worden ondergebracht.

President Nicolas Maduro van Venezuela maakte in een videoboodschap bekend dat twee personen in zijn land positief zijn getest na te zijn teruggekeerd uit Suriname. Het managementteam was hiervan zondagavond nog niet op de hoogte. Wel zegt Jerry Slijngard van het NCCR dat er nog steeds vissersboten uit Venezuela aanmeren. Hij weet niet of de gevallen met visserscontact te maken hebben.

De autoriteiten zijn zondagavond niet afdoend ingegaan op de vraag of een besmette persoon in de Anthony Nesty Sporthal zou zijn geweest, waar het hoofdstembureau Paramaribo is gevestigd. Volgens districtscommissaris (dc) Mike Nerkust, voorzitter van het hoofdstembureau, is dat wel het geval geweest.

Wat zondagavond wel is bevestigd door het Covid-19-managementteam is dat dc Yvonne Pinas ook positief is getest. Zij heeft op de verkiezingsdag in Klaaskreek haar stem uitgebracht. De hoofdkapitein van dit dorp laat uit voorzorg geen buitenstaanders toe in het dorp. Dat verbod is zondagavond zes uur ingegaan.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina