Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Democratische onrust

COLUMN: Democratische onrust

01/06/2020 14:00 - Von Zeggen

COLUMN: Democratische onrust

Giwani Zeggen  

Kritisch Suriname is wakker merk ik. De nieuwe regering is nog niet eens aangetreden, maar nu al blijkt dat het volk scherper is dan ooit. Elke uitspraak, handeling of beleidskeuze wordt op een goudschaal gewogen. En terecht. Suriname moet nooit meer klakkeloos achter politieke leiders aanlopen. Wat de gevolgen daarvan zijn, hebben wij de haast afgelopen tien jaar gemerkt. Een land waar ‘neks no fout’ zo goed als geïnstitutionaliseerd is. Waardoor normen en waarden en geschreven en ongeschreven democratische (spel)regels door het toilet zijn gespoeld.

De Surinaamse kiezer heeft zich een week geleden in de meest heldere bewoordingen uitsproken over de NDP en haar leider. Beiden zijn resoluut afgewezen. Van de 26 zetels zijn er 'slechts' zestien over. Een terugval van bijna 40 procent. En van de ruim 35.000 stemmen die Bouterse in 2015 in hoogst eigen persoon kreeg, zijn er beduidend minder over. Immers, de gehele partij kreeg in Paramaribo net iets meer dan 29.000 kiezers achter zich volgens de voorlopige resultaten.

Suriname heeft op 25 mei het mandaat, met twintig zetels, op de eerste plaats gegeven aan de VHP. Tegelijkertijd heeft het electoraat ook een andere leider gekozen in de persoon van Chandrikapersad Santokhi, die in Wanica als persoon bijna evenveel stemmen heeft gekregen als de NDP in Paramaribo, namelijk ruim 29.000. Net zo helder als de zaak op 26 mei 2015 was, net zo duidelijk is het nu. Alleen, en precies daar wringt de schoen, de NDP lijkt zich niet te willen berusten in het verlies. Althans, niets wijst in die richting.

De leider van de NDP heeft nog altijd niet, zoals het hoort, zijn verlies erkend en de winnaars gefeliciteerd, zoals het waarachtige democraten betaamt. Dat de officiële uitslag nog niet bekend is gemaakt, is geen excuus. Echte democraten doen dat zodra duidelijk is wat het volk heeft gezegd. En dat is in Suriname absoluut het geval. In Paramaribo moeten nog drie stembureaus worden verwerkt in de officieuze uitslag. Aan de zetelverdeling zal dat echter niks meer veranderen. Alle andere hoofdstembureaus, op Sipaliwini na, hebben zelfs al een openbare zitting gehouden.

Het aanvragen van de hertelling in Paramaribo kan ik niet anders zien, dan een opzettelijke vertragingstactiek. Met welk doel? Die vraag zouden de NDP en in het bijzonder Bouterse het beste kunnen beantwoorden. Ook de coalitiepartner BEP heeft een verantwoordelijkheid in deze. Deze partij heeft wel een verklaring uitgegeven en de winnaars gefeliciteerd. Misschien komt er een moment dat de partij openlijk afstand moet nemen van de regering en de NDP, als die blijft weigeren het verlies te erkennen.

Ik ben ook benieuwd hoe lang de verstandige NDP'ers blijven toekijken. Hoe lang ze wachten met naar hun partijleider toe te stappen met de boodschap om zich neer te leggen bij de wil van het volk. André Misiekaba heeft voorzichtig een eerste aanzet gegeven. Het wachten is nu op personen zoals Sergio Akiemboto, Ebu Jones en Jennifer Geerlings-Simons. Om Bouterse op te roepen het verzoek tot een hertelling in Paramaribo in te laten trekken, de uitslag te accepteren, de winnaars te feliciteren en een verkiezing van de president en vicepresident in De Nationale Assemblee te garanderen.

Suriname heeft nu behoefte aan rust. Op alle fronten. We zitten met diverse crises, waaronder een financieel-economische die zijn weerga niet kent en waarvan wij ons nog niet bewust zijn. Veel urgenter op dit moment is echter de situatie met betrekking tot Covid-19. De autoriteiten roepen op om niet in paniek te raken en de rust te bewaren. Dat kan echter niet als er een leider is die met zijn houding en opstelling zorgt voor onrust!

giwani@hotmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina