Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • VSB en Asfa willen snel nieuwe regering

VSB en Asfa willen snel nieuwe regering

31/05/2020 08:04 - Arjen Stikvoort

Asfa-voorzitter Wilgo Bilkerdijk (tweede vanuit rechts) zegt dat Suriname niet lang in de verkiezingsroes moet blijven.

Asfa-voorzitter Wilgo Bilkerdijk (tweede vanuit rechts) zegt dat Suriname niet lang in de verkiezingsroes moet blijven. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) en de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (Asfa) willen spoedig duidelijkheid over een nieuwe regering. “We hebben geen tijd te verliezen in deze moeilijke economische periode en de heersende Covid-19 pandemie. Zowel de samenleving als het bedrijfsleven moet door”, zegt Wilgo Bilkerdijk, voorzitter van de fabrikanten associatie. De regering is er pas over 74 dagen, omdat de termijn van het zittende team, inclusief de president, op 12 augustus afloopt.

Het bedrijfsleven en de samenleving mogen volgens Bilkerdijk niet lang in de verkiezingsroes blijven. Immers, de economie mag niet verder stagneren. "Er zijn veel lopende en dringende zaken zoals achterstallige betalingen aan bijvoorbeeld boot- en bushouders en de koersontwikkeling. Het geld moet blijven rollen om de economie draaiende te houden. Daarbij moet niet worden gelet op oppositie en coalitie, want te lang politieke onzekerheid komt de toch al kwakkelende economie niet ten goede."

Volgens de Asfa-voorzitter zijn de kaarten geschud en neigt het naar een VHP/Abop-politiek. Zijn VSB-collega Bryan Renten deelt deze mening ook. "Suriname heeft zich overduidelijk uitgesproken. Het aantal gewonnen stemmen is tweemaal zoveel. Het is een politiek proces dat via de wettelijke grondslag afgehandeld dient te worden, maar onnodige politieke vertraging moeten we met zijn allen niet willen." Hij stelde BEP als voorbeeld voor de NDP. BEP heeft zich positief opgesteld wat betreft de uitslag van de verkiezing.

Ook Renten benadrukt de noodzaak van snel aan de slag gaan. Taferelen als in Guyana, waar de telling 24 dagen na de verkiezingen nog niet is afgerond, moeten in Suriname worden voorkomen. "Als je een gezonde economie hebt, zou je langer het politieke verkiezingsproces kunnen afwachten. Maar onder de huidige slechte economie met de moeilijke beslissingen die genomen moeten worden zoals schuldsanering, koersen, uitbetalen van noodfonds, moeten goede afspraken worden gemaakt. Die kunnen niet te lang blijven liggen."

Ook moet volgens hem - onder de Covid-19-protocollen - de economie langzaam en beheerst verder worden opengesteld. Renten complimenteert de voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau, Jennifer van Dijk-Sillos, "die van links en rechts flinke kritiek te verduren heeft gehad, maar toch consequent is gebleven".

De consumenten kunnen niet langer wachten op herstel van de koers, vindt Albert Aleyne van de Consumentenkring Suriname. Hij hoopt dat de prijzen van de producten bij aantreden van de nieuwe regering weer naar normale standaarden gaan. "Verder moet meer aandacht worden gegeven aan consumentenbescherming. Er zal daarvoor een speciaal directoraat moeten komen." Bovendien, zegt Aleyne, zal het nieuwe kabinet zich moeten buigen over een wet consumentenbescherming.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina