Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Dertiende coronageval in Suriname

Dertiende coronageval in Suriname

30/05/2020 19:06 - Van onze redactie

Dertiende coronageval in Suriname

 

PARAMARIBO - De barometer van positieve coronabesmettingen in Suriname is zaterdag bijgewerkt. "Er is helaas nog een Covid-19 positief geval in ons land", schrijft de officiële website covid-19.sr. Het aantal staat nu op dertien.

De dertiende persoon betreft een burger uit de grensstad Albina die zaterdag positief is getest. Op de site staat dat de besmette persoon is overgeplaatst naar het Wanica Ziekenhuis. Nadere informatie is niet gegeven. Volgens de website betreurt minister Antoine Elias van Volksgezondheid dit geval en doet hij een beroep op de samenleving om alert te blijven en de Covid-19-orde- en -veiligheidsmaatregelen nauwgezet op te volgen.

Het tiende positieve geval werd op 31 maart genoteerd, waarna er lange tijd geen verandering in dat cijfer kwam totdat er op 18, 26 en 30 mei drie besmette personen bij zijn gekomen. Nummer elf betreft een Braziliaan die illegaal in Suriname vertoeft. Hij werd op 16 mei samen met negen andere illegalen op een schoener te Nieuw-Amsterdam, Commewijne aangehouden.

De twaalfde besmette persoon is een Surinaamse man die op 25 mei vanuit Frans-Guyana met de boot overstak naar Albina. Hij zat er alleen met de bootsman. Vervolgens pakte hij met twee anderen een taxi naar Paramaribo. De man, goudzoeker van beroep, werd op 27 mei positief getest. Hij was op 19 mei onwel geworden en werd aan de Franse kant verpleegd te Papaiston. Echter, hij werd ontslagen nadat verschillende labtests negatief uitvielen.

Het is nog onduidelijk of de besmetting in Suriname of Frans-Guyana heeft plaatsgevonden. Intussen zijn dertig personen in beeld gebracht die met hem in contact zijn gekomen. Allen zijn momenteel in overheidsquarantaine. Daarnaast is een team met deskundigen van Volksgezondheid vrijdag met twee helikopters naar Asisikriki gevlogen, waar de man op de goudvelden werkte, om de mensen daar aan een volledige screening te onderwerpen.

Mochten er besmette personen zijn te Asisikriki dan is er volgens het Covid-19-managementteam sprake van 'community spreading'. Het team van Volksgezondheid keert zondag terug. Vooralsnog geldt voor Suriname code oranje (sporadische casussen). Zowel de Braziliaan als de Surinamer is intussen overgebracht naar de Intensive Care Unit van het Sint Vincentius Ziekenhuis. Daarvoor lagen ze in isolatie in het Wanica Ziekenhuis. Hun toestand is stabiel, aldus het Covid-19-managementteam.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina