Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Zien doen

COMMENTAAR: Zien doen

30/05/2020 12:00

COMMENTAAR: Zien doen

 

NA LANGE TIJD Covid-19 vrij te zijn geweest, heeft Suriname er nu twee besmettingen bij. Het tweede geval dat op 26 mei bekend werd, betreft een man uit de goudvelden die naar Frans-Guyana is gegaan om te testen omdat hij ziek was en daar negatief bleek te zijn. Hij is vervolgens naar Suriname teruggekeerd en heeft zich weer bij de dokter gemeld, maar diens advies voor afzondering niet opgevolgd, en is naar verschillende openbare plekken gegaan. Daardoor is de geplande openstelling van de school voor examenklassen met een week verschoven naar 8 juni. Voorwaarde is wel dat er geen besmettingen bijkomen.

Het Covid-19-managementteam wijst de zoveelste keer de beschuldigende vinger naar het volk dat zich niet aan de richtlijnen houdt. Toch is de vraag hoe consequent het team oplet en optreedt in gevallen waar mensen zich niet houden aan de regels. Zo heeft de directeur van Bureau Nationale Veiligheid, Danielle Veira, vrijdag gemeld dat het team toestemming heeft gegeven aan twee kerken om diensten te houden voor maximaal 250 mensen indien de Covid-19-maatregelen in acht worden genomen.

Met in het achterhoofd de beperking naar elke andere organisatie toe van het samenscholingsverbod van vijftig mensen, is de vraag waarom die toestemming. Nu gaat die inconsequentie een stuk verder: de andere kerken die zich terecht gediscrimineerd voelden om deze regeling, mogen ook samenkomsten hebben tot 250 man. Maar en nu komt het, scholieren van de examenklassen die niet eens 250 man vormen mogen niet naar school.

Verder is het managementteam op geen enkele manier opgetreden bij de activiteiten in de Anthony Nesty Sporthal waar honderden mensen van verschillende politieke partijen elke dag bij elkaar zijn. Hoeveel van de maatregelen zijn trouwens in acht genomen op 25 mei, toen politieke partijen en zelfs de leiding van het land in massa's de districten afliepen?

Menselijk gedrag veranderen geschiedt niet vanaf een spreekgestoelte en door een beroep te doen op de goede wil van de burger, maar door consequent te handelen, slecht gedrag af te straffen en goed gedrag te belonen. Echter wanneer het managementteam nu aan kerken de gelegenheid geeft samen te komen en de mensen steeds zien hoe politieke mensen de regels overtreden valt de urgentie weg. Wat het managementteam wil besluiten moet het zelf weten, echter kan geen consequent handelen van de burger worden gevraagd als de handelingen en besluiten van de leiding dat niet zijn. Immers, zien doen, laat doen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina