Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Brunswijk vraagt steun voor 'president' Santokhi

Brunswijk vraagt steun voor 'president' Santokhi

30/05/2020 22:05 - Ivan Cairo

De voorzitters van de NPS, VHP, Abop en PL die zaterdagmiddag in het Lala Rookhgebouw bekendmaakten dat ze samen een coalitieregring zullen vormen.

De voorzitters van de NPS, VHP, Abop en PL die zaterdagmiddag in het Lala Rookhgebouw bekendmaakten dat ze samen een coalitieregring zullen vormen. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Ronnie Brunswijk, voorzitter van Abop, heeft de Surinaamse samenleving zaterdagmiddag opgeroepen Chandrikapersad Santokhi, de gedoodverfde nieuwe president van Suriname, te accepteren als nieuwe regeringsleider en te ondersteunen. Zijn partij stelt alle vertrouwen in de VHP-voorzitter als nieuwe president, zegt de politicus.

"Als het electoraat zegt dat de VHP de kans krijgt voor het presidentschap dan moeten wij als Surinamers dit ondersteunen. Ik vraag een ieder hierbij om dit te ondersteunen, laten we elkaar respecteren ongeacht kleur, ras of geloof. We zijn Surinamer en laten we elkaar vertrouwen", zei Brunswijk zaterdagmiddag in het Lala Rookhgebouw bij de proclamatie van de samenwerking tussen VHP, Abop, NPS en PL om de nieuwe regering te vormen.

"Laten wij nu tonen dat un n'e luku tak' na hindostani, un n'e luku taki na dyuka. Wi na Srananman. Un n''e luku tak' na janpanesi", voegde hij eraan toe. De politicus bracht ook naar voren dat de nieuwe regering geen heksenjacht zal houden op exponenten of ondersteuners van de huidige regering. Iedereen is nodig om "in alle rust" het land weer op te bouwen. Rancuneuze handelingen mogen niet verwacht worden door politieke tegenstanders.

"Wat wij vragen is dat zij de uitslag van de verkiezingen moeten respecteren", aldus de Abop-leider. Samen met de VHP, NPS en PL zal Abop het land naar grote hoogte brengen, verzekerde Brunswijk. Santokhi voerde aan dat de nieuwe regering op basis van een collectieve verantwoordelijk het land zal besturen. De afspraken die partijen hebben gemaakt zijn op basis van eenheid in beleid.

Vanaf komende week zullen deskundigen van de vier politieke partijen de koppen bij elkaar steken om het regeerprogramma op te stellen. De komende periode zullen ook consultaties plaatsvinden met andere politieke partijen, ook met organisaties die geen zetels hebben gewonnen. Ook met de vakbeweging, het bedrijfsleven en andere maatschappelijke organisaties zullen gesprekken worden gevoerd om het politiek en maatschappelijk draagvlak voor het te voeren beleid te vergroten.

Intussen zijn de politieke posities en verschillende ministeries reeds verdeeld. De president wordt geleverd door de VHP, de vicepresident en voorzitter van het parlement door Abop en het vicevoorzitterschap van DNA gaat naar de VHP. Vanwege de speciale positie die de ontwikkeling in de aardolie- en gasswetor de komende decennia zal innemen is er een nieuw ministerie gecreëerd: Olie- en Gas.
De toewijzing van de ministeries ziet er als volgt uit:
VHP
Financiën & Planning 
Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel & Internationale Samenwerking 
Landbouw, Veeteelt en Visserij
Defensie  
Arbeid 
Handel & Industrie 
Volksgezondheid & Milieu 
Sport & Jeugdzaken  
Openbare Werken
Onderminister Justitie & Politie
Onderminister Onderwijs & Technologische Ontwikkeling
ABOP
Ruimtelijke Ordening & Grondbeheer 
Natuurlijke Hulpbronnen 
Transport, Communicatie & Toerisme 
Regionale Ontwikkeling 
Justitie & Politie
 
Pertjajah Luhur 
Binnenlandse Zaken 
Sociale Zaken & Volkshuisvesting 
NPS
Onderwijs & Technologische Ontwikkeling
Olie & Gas

 

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina