Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Boothouders Albina: 'Dit probleem los je niet op met geweld'

Boothouders Albina: 'Dit probleem los je niet op met geweld'

30/05/2020 00:00 - Jason Pinas

Boothouders van Albina zitten met de handen in de haar en moeten op de koop toe dealen met militairen en agenten die hen hardhandig aanpakken.

Boothouders van Albina zitten met de handen in de haar en moeten op de koop toe dealen met militairen en agenten die hen hardhandig aanpakken. Foto: dWT Archief  

ALBINA - Boothouders van Albina zijn helemaal niet te spreken over de behandeling die ze krijgen van de militairen en politiemannen die de grens bewaken. "Den man no wani taki, na omeni sma den man mishandel zomaar dya", wordt geklaagd.

"We worden onheus behandeld door de verschillende gewapende diensten die hier vertoeven. Dit probleem los je niet op met geweld", uit een groep zijn misnoegen tegenover de Ware Tijd. Gezegd wordt dat onder meer vertegenwoordigers van het Directoraat Nationale Veiligheid en het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing (NCCR) zich vaker misdragen tegenover de lokale gemeenschap wiens leven voor een belangrijk deel afhangt van activiteiten op de rivier.

"Wanneer ze ons op de rivier zien, willen ze soms niet weten waar we vandaan komen. Je wordt onnodig kapot geslagen", klaagt een boothouder terwijl hij de littekens op zijn benen toont. "Luku san den man du nanga mi. Tot nu toe zijn twee buitenboordmotoren van mij in beslag genomen en niet teruggegeven." Jerry Slijngard van het NCCR heeft geen rapportages binnen van onbehoorlijk gedrag van de diensten in Albina. Ook hoofdinspecteur Humphrey Naarden beschikt niet over die informatie. Slijngard: "Ik bevestig het niet, maar ontken het ook niet. Ik zal het wel onderzoeken."

De grens met Frans-Guyana werd op 30 april gesloten om te voorkomen dat passagiers uit dat land Suriname binnenkomen. Echter, volgens de boothouders komt het in hun nadeel omdat hun leven nu compleet stil ligt. De groep benadrukt dat ze sinds de sluiting van de grens geen inkomen heeft. "Een boot kost vijfduizend euro, nu hebben we de investering gepleegd, maar neks unu no man du. Soso verlies." Op de vraag of ze geen voedselpakketten krijgen van de overheid klinkt het: "Den man musu syen fu gi unu den pakket dati. Wij zijn mensen en geen dieren."

Ze zeggen de ernst van de Covid-19-situatie wel te begrijpen, maar willen ook graag andere mogelijkheden bespreken met de regering. Die mogelijkheid is tot nu toe niet geboden. Als ondernemers hadden ze gehoopt dat er vanuit de overheid alternatieven zouden komen om hun verlies op te vangen. Zo zouden er bijvoorbeeld controleposten op de rivier geplaatst kunnen worden waardoor passagiers uit Frans-Guyana gescreend konden worden voordat ze het land binnenkomen. "Maar niemand praat met ons. Wat verwachten ze dan dat we gaan doen? Als we geen inkomen hebben gaan we de mensen illegaal brengen toch? Den pikin fu unu musu nyan. Ef unu no hori un srefi na rover wi o tron", aldus de ontevreden boothouders.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina