Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Verdere zetelverschuiving onwaarschijnlijk

Verdere zetelverschuiving onwaarschijnlijk

29/05/2020 11:46 - Ivan Cairo

De voorlopige stand van zaken op de speciale verkiezingswebsite van Binnenlandse Zaken vrijdagmorgen omstreeks 11.45 uur.

De voorlopige stand van zaken op de speciale verkiezingswebsite van Binnenlandse Zaken vrijdagmorgen omstreeks 11.45 uur.  

PARAMARIBO - Met naar verluidt al meer dan 98 procent van de maandag uitgebrachte stemmen verwerkt is het zeer onwaarschijnlijk dat er nog verschuiving komt wat betreft de verdeling van de parlementszetels. Volgens de huidige stand van zaken heeft de VHP 20 zetels gewonnen, NDP 16, Abop 8, NPS 3 en PL en Bep elk 2. Intussen zijn de VHP, Abop, NPS en PL al aftastende besprekingen begonnen voor de formatie van een coalitieregering.

Coalitiepartner Bep heeft de voorlopige verkiezingsuitslag reeds geaccepteerd, maar de NDP heeft de hoop op nog een regeertermijn echter nog niet opgegeven, verneemt de Ware Tijd van diverse bronnen. Ook de NDP partij onderneemt acties voor een eventuele coalitievorming. Er is contact gezocht met partijen die zetels hebben verworven. Zo blijkt ook uit een voicenote die ondervoorzitter Andre Misiekaba naar partijgenoten heeft gestuurd.

Hij wijst zijn partijgenoten erop dat volgens deskundigen van NDP, met reeds 98.3 procent van alle stemmen geteld de kans niet meer aanwezig is dat er verschuivingen zullen plaatsvinden. De partij is echter al enkele dagen bezig zegt Misiekaba "om te kijken naar mogelijke samenwerkingen". Met de huidige stand van zaken is de NDP in de oppositie constateert de ondervoorzitter, maar de kansen van de partij "zijn nog niet helemaal uitgespeeld, omdat wij de tweede grootste partij zijn".

Misiekaba: "Als alles aan de andere kant bundelt dan ben je natuurlijk in de oppositie, maar het laatste woord is nog niet gezegd. De voorzitter en anderen zijn bezig en als ze klaar zijn dan zullen we dat horen". De partijleden zullen dan te horen krijgen of het is gelukt om met andere partijen een coalitie te vormen of dat de NDP in de oppositiebanken zal moeten plaatsnemen. Donderdag maakten de voorzitter en de woordvoerder van de NDP op de radio bekend dat de partij om hertelling zal vragen vanwege geconstateerde onregelmatigheden tijdens en na de stembusgang.

Het verzoek daartoe is formeel nog niet gedaan. Volgens Jennifer van Dijk-Silos, voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau, kan er geen landelijke hertelling plaatsvinden. Een aantal hoofdstembureaus hebben namelijk de contole en verwerking van de uitslagen van de stembureaus in hun kiesdistrict reeds afgerond. Alleen Paramaribo en Wanica moeten nog worden afgerond. Uit de voorlopige uitslagen (11.45 uur vrijdagmorgen) blijkt dat de VHP landelijk 107.120 stemmen heeft behaald, de NDP volgt op afstand met 64.819, NPS als derde met 31.883, Abop kreeg 24.226 en PL 16.555. Alle andere deelnemende politieke partijen steken nog beneden 10.000.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina