Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Geerlings-Simons: 'Dit is onzin!'

Geerlings-Simons ontkent met klem bemoeienis met stembusgang

29/05/2020 07:52 - Vernon Texel

Terwijl haar echtgenoot toekijkt, doet DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons haar stembiljetten in de bus.

Terwijl haar echtgenoot toekijkt, doet DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons haar stembiljetten in de bus. Foto: Eliézer Pross  

PARAMARIBO - Parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons ontkent met klem dat ze zich heeft bemoeid met het verkiezingsproces in ressort Tammenga. Het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) ontving maandag, de dag van de verkiezingen, klachten dat dit mogelijk zou zijn gebeurd. "Dit is onzin; ik heb niet eens de bevoegdheid om dat te doen", weerspreekt een duidelijk geïrriteerde Geerlings-Simons de beschuldiging.

Volgens de rapportage aan het OKB zou de NDP-topper bij haar bezoek aan de stembureaus op de Openbare School Tammenga hebben gesuggereerd dat de foute rr-biljetten waarop er al was gestemd, normaal moesten worden meegenomen bij de telling. Uitgangspunt hierbij zou zijn dat moest worden gekeken naar de intentie van de kiezer. Op gegeven moment werd tijdens het stemmen namelijk ontdekt dat kiezers in Tammenga stemden op rr-lijsten bestemd voor ressort Flora.

Geerlings-Simons, zelf door de NDP gekandideerd op de tweede plek in kieskring Paramaribo, blijft erbij dat de informatie niet klopt. "Wat wel is gebeurd is dat ik op het schoolterrein terecht kwam in een discussie van bezorgde kiezers van alle partijen die hun beklag deden over de verkeerd uitgebrachte stemmen. Ik heb ze aangehoord en mijn mening was dat dit hen niet kan worden aangerekend en dat bij de telling van de stemmen, gekeken moest worden naar de intentie van de kiezer", verduidelijkt de NDP-ondervoorzitter. "Maar dat ik instructies zou hebben gegeven aan de stembureaus klopt niet."

Ze benadrukt dat er heel veel mensen op het terrein waren en dat het gesprek door een aantal mensen werd gefilmd. En als er op gegeven moment een stembureauvoorzitter bij het gesprek betrokken was, zou die uit zichzelf naar de groep zijn toegestapt. "Maar op geen enkele wijze heb ik instructies gegeven. Ik ben niet eens de stembureaus binnengestapt, dus de informatie klopt niet."

OKB-voorzitter Jennifer van Dijk-Silos bevestigt de rapportage te hebben ontvangen. "Maar de instructie was al door mij gegeven, in afstemming met districtscommissaris Mike Nerkust van Paramaribo, dat de verkeerde rr-biljetten waarop er was gestemd, van onwaarde zouden worden verklaard. De correcte biljetten zijn toen opgestuurd en de kiezers die al hadden gestemd werden in de gelegenheid gesteld om dat weer te doen." Overigens, er waren op meerdere stembureaus verkeerde stembiljetten voor leden van de ressortraad. Dit was onder meer het geval in Pontbuiten, Flora, Cabendadorp en Matta.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina