Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Hertelling prematuur

COMMENTAAR: Hertelling prematuur

29/05/2020 12:00

COMMENTAAR: Hertelling prematuur

 

Het grote woord is gevallen: hertelling. Dat is waar regeringspartij NDP het nu op aanstuurt. Volgens de voorlopige verkiezingsresultaten vaart de NDP er zo 'slecht' bij dat ze mogelijk op zestien parlementszetels uitkomt, tien minder dan de 26 van 2015 die haar een meerderheid in De Nationale Assemblee gaven.

Onregelmatigheden die zich hebben voorgedaan op de dag der stemming en daarna vormen de directe aanleiding voor het vragen om hertelling. Bij het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) regende het van klachten van voornamelijk oppositiepartijen. De regering en aan haar gelieerden deden die klachten af als stemmingmakerij en het zoeken naar spijkers op laag water. Nu de verkiezingen zijn gehouden en de uitslag in haar nadeel schijnt uit te vallen wordt een andere toon aangeslagen.

Van meet af aan is beweerd dat het personeel dat zou worden ingezet op de (hoofd)stembureaus een adequate training had ondergaan en kwalitatief goed werk zou leveren. De samenleving zou op beide oren mogen slapen. Suriname zou zijn goede naam wat betreft het houden van verkiezingen niet op het spel zetten. En juist die goede naam dreigt het land nu kwijt te raken door - al dan niet opzettelijk - geklungel van stembureauvoorzitters en medewerkers.

Bij het aanwerven van medewerkers is gekozen voor mensen die gelieerd zijn aan de NDP. Politieke partijen hebben daarover geklaagd. Helaas, die klaagzang was aan dovemansoren gericht. Arrogant zoals de regering zich de afgelopen periode heeft opgesteld, hadden de autoriteiten geen oor naar de kritische geluiden. Vandaag zit het land met de gebakken peren.

Luisterend naar de opmerkingen van de voorzitter van de NDP en exponenten van deze partij, ontstaat allicht de indruk dat de oppositie belast was met de organisatie van de verkiezingen en verantwoordelijk is voor de onregelmatigheden. Niets is minder waar. De regering is de hoofdverantwoordelijke in deze.

Bij voorgaande verkiezingen was de volgende ochtend al de voorlopige uitslag via het ministerie van Binnenlandse Zaken bekend. Na vier dagen is dat deze keer door nog onduidelijke redenen niet het geval. Dit zorgt voor onrust en onbehagen in de samenleving en wordt daardoor het gevoel nog sterker gevoed dat bepaalde krachten willen sjoemelen met de stembusuitslag ten faveure van de NDP. Die onrust moet zo snel mogelijk worden weggewerkt.

Of dat met een hertelling die enige tijd in beslag zal nemen zal lukken, is nog de vraag. Beter zou het zijn wanneer de voorlopige uitslag bekend was, de hoofdstembureaus hun rapportage gedaan hadden aan het Centraal Hoofdstembureau en op basis daarvan om eventuele hertelling was gevraagd. Hertelling nu lijkt zeer prematuur.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina