Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Vijf juristen nu beëdigd advocaat

Vijf juristen nu beëdigd advocaat

28/05/2020 02:33 - Arjen Stikvoort

De nieuwe advocaten: Abigail van Ams-de Rijp, Derrick Veira, Roweena Ghogli, Pamela Karg en Mireille Dubois.

De nieuwe advocaten: Abigail van Ams-de Rijp, Derrick Veira, Roweena Ghogli, Pamela Karg en Mireille Dubois. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - De rechtsstaat Suriname heeft sinds woensdag vijf beëdigde advocaten in civiel en strafrecht erbij. Hiermee komt het totaal op 223. De deken van de Orde van Advocaten, Samantha Gadjradj, is trots op weer een nieuwe groep beroepsgenoten. De nieuwe advocaten zijn Mireille Dubois, Pamela Karg, Roweena Ghogli, Derrick Veira en Abigail van Ams-de Rijp.

Door de koersontwikkeling zijn volgens Gadjradj advocaten meer "sociaal werkers" geworden. "Burgers kunnen de tarieven van een advocaat niet meer betalen en dat is oneerlijk. Ook zij verdienen in een rechtsstaat hulp van een advocaat", aldus de deken. Na de beëdiging door Iwan Rasoelbaks, president van het Hof van Justitie, wees procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday het vijftal op zijn verantwoordelijkheden, rechten en plichten. "Wat u bent, is waar u zelf in hebt geïnvesteerd. Het gaat in de rechtspraak om het behartigen van het rechtsbelang van de burger. Betrouwbaarheid is daarbij erg belangrijk."

Hij zei dat het coronavirus ook de rechtsgang heeft beïnvloed en dat naar andere middelen dan het rechtstreekse contact met verdachten moest worden omgekeken om hun rechten te waarborgen. "Via telecomverbindingen moeten we de verdachten horen en verhoren. Een heel nieuwe werkwijze." Hij kondigde aan dat strafzittingen die waren opgeschort hervat worden.

Ook Rasoelbaks sprak over de nieuwe werkwijze in de rechtspleging en zei dat er alles aan wordt gedaan om de vertraging als gevolg van Covid-19 het hoofd te bieden. De advocatuur lijkt de aangepaste werkwijze van digitaal procederen positief te hebben ontvangen. Deze werkwijze zal gepromoot en verder ontwikkeld moeten worden voor civiel procederen.

Het hof hoopt dit te kunnen bereiken na uitvoering van het project 'wegschrijven van achterstanden in de civiele sector' in combinatie met het uitte voeren project 'comparitie van antwoord'. De voorbereiding voor een succesvolle uitvoering van deze projecten in januari 2021 is vergevorderd. Het wachten is op de benoeming van opgeleide rechters door de regering.

Hij riep de nieuw beëdigde advocaten op zich te blijven scholen om het belang van de rechtszoekenden optimaal te kunnen behartigen. "Het recht en de regelgeving schrijden voort en zijn onderhevig aan nieuwe ontwikkelingen. Zij die zich inzetten om een goede advocaat te worden zullen zich gaandeweg onderscheiden van de gemiddelde advocaat en daardoor de stand van het beroep een grote dienst bewijzen." Rasoelbaks wees op de noodzaak eerlijk en oprecht partijdig te zijn en een professionele houding aan te nemen naar cliënten, collega's en de rechterlijke macht toe.

Al toen ze kind was, droomde Dubois ervan advocaat te worden. "Ik zal er alles aan doen om al mijn kennis en ervaring in de rechtsbijstand in te zetten." Karg noemt zichzelf een doorzetter. "Daarom en met steun van mijn familie sta ik nu hier. De juridische taal in de advocatuur is vaak onbegrijpelijk voor de cliënt. Ik zal zorgen dat we dat gaan aanpakken. De cliënt moet zo duidelijk mogelijk worden bijgestaan." Ghogli: "Ik had al twee jaar eerder hier moeten staan, maar door omstandigheden is dat niet gelukt, maar toch blijft dit moment een mijlpaal."

Veira kijkt met passie naar zijn nieuwe baan. "Ik wil veel betekenen voor politie en justitie. De werkdruk bij de politie is heel hoog waardoor je overbelasting en intolerantie bij burgers en politieambtenaren krijgt. Die leiden tot rechtszaken. Ik ga me inspannen om dit te veranderen." Van Ams-de Rijp heeft altijd een liefde voor het vak gehad. "Ik wil het privacy en digitale recht, dat gepaard gaat met de huidige technologie, ontwikkelen." In Suriname is het op die vlakken braak terrein.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina