Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Verkiezingsresultaat belangrijker dan Covid-19-maatregelen'

'Verkiezingsresultaat belangrijker dan Covid-19-maatregelen'

28/05/2020 04:04 - Jason Pinas

Een drukte van jewelste op de stoep van de Anthony Nesty Sporthal, waarbij er geen sprake is van social distancing.

Een drukte van jewelste op de stoep van de Anthony Nesty Sporthal, waarbij er geen sprake is van social distancing. Foto: Audry Wajwakana  

PARAMARIBO - Veel mensen, onder wie politieke leiders, nemen het sinds het weekend niet meer nauw met de Covid-19-maatregelen van de autoriteiten, terwijl er nog steeds een behoorlijke dreiging in de lucht hangt voor Suriname. In buurlanden Guyana en Brazilië worden steeds meer mensen positief getest, maar een groter gevaar is dat mensen uit deze twee landen en Frans-Guyana proberen Suriname illegaal binnen te komen.

Bij de controle en het tellen van de stemmen van één stembureau in de Anthony Nesty Sporthal woensdag waren nog honderden mensen heel dicht op elkaar. "Ik wil erbij zijn om te zien wat er gebeurt", vertelt een man die samen met drie anderen haastig naar binnen gaat. Op de vraag of hij wel rekening houdt met de Covid-19-maatregelen zegt hij dat het nu moeilijk is. "Ala suma wani sabi suma wini a verkiezing. Gado e luku unu." Intussen is bekend dat er woensdag nog één persoon positief is getest in Suriname. Het gaat om een man die uit Frans-Guyana kwam op 25 mei.

Opvallend is dat de controle op de naleving van de regels ook is weggevallen. Aanwezige politieagenten en militairen letten op de orde, maar zien niet toe op de naleving van de maatregelen. Ook de avondklok wordt genegeerd. Tijdens de persconferentie woensdag benadrukte Daniëlle Veira, coördinator van het Covid-19-managementteam, dat de maatregelen nog gelden. Op de verkiezingsdag is door de vingers gekeken, maar alles telt nog zoals president Desi Bouterse had aangekondigd. "Niet omdat mensen zich niet eraan houden gelden ze niet. Onze ordediensten zijn in het veld en doen wat ze moeten doen."

Veira zegt ook dat de diensten vooral in de Anthony Nesty Sporthal niet hard willen optreden omdat ze ook rekening houden met de gemoedstoestand van de aanwezigen. "Wanneer dwangmiddelen worden ingezet dan worden onze geüniformeerde diensten gecriminaliseerd als te zijn lid van een partij en dat ze niet eerlijk bezig zijn." Veira deed een beroep op de samenleving, inclusief politieke leiders, om zich aan de regels te houden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina