Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Onderhandelingen nieuwe coalitie begonnen

Onderhandelingen nieuwe coalitie begonnen

28/05/2020 21:09 - Ivan Cairo

De VHP onder leiding van Chandrikapersad Santokhi (m) is de onderhandeling gestart met de Abop onder leiding van Ronnie Brunswijk (l). Waarschijnlijk volgen ook gesprekken met de NPS die wordt geleid door Gregory Rusland (r).

De VHP onder leiding van Chandrikapersad Santokhi (m) is de onderhandeling gestart met de Abop onder leiding van Ronnie Brunswijk (l). Waarschijnlijk volgen ook gesprekken met de NPS die wordt geleid door Gregory Rusland (r).  

PARAMARIBO - De VHP en Abop zijn onderhandelingen begonnen voor het vormen van een nieuwe coalitieregering. Het is niet uitgesloten dat ook de NPS wordt betrokken.

De VHP die volgens de voorlopige cijfers de meeste parlementszetels (20) heeft gewonnen maandag tijdens de verkiezingen wil in dit stadium van de onderhandelingen niet veel kwijt. "We moeten wachten als partij op de officiële verkiezingsuitslag, totdat die bindend is verklaard. Het indicatieve resultaat dat we op dit moment hebben stelt ons in de gelegenheid om te onderhandelen. Dat hoort bij deze fase van het verkiezingsproces", zegt Alven Roosveld, één van de drie aangewezen woordvoerders van de VHP tegen de Ware Tijd.

Er worden op dit moment "aftastende" gesprekken gevoerd, maar met welke politieke partijen wil Roosveld niet prijsgeven. Wat tijdens de onderhandelingen precies wordt besproken, is, aldus de woordvoerder, nog prematuur om aan te geven. Zodra de officiële uitslag is vastgesteld, zal de VHP mededelingen doen met wie zal worden samengewerkt en wat de speerpunten van het te voeren beleid zullen zijn. De eventuele coalitiepartners zullen zich moeten kunnen terugvinden in het verkiezingsprogramma en het wederopbouwplan van de VHP, stelt Roosveld.

Uit het politiek veld wordt vernomen dat drie posities - het presidentschap, vicepresidentschap en voorzitterschap DNA - al zouden zijn besproken. Naar verluidt zal het presidentschap en voorzitterschap van het parlement naar de VHP gaan en mag Abop een kandidaat-vicepresident voordragen als het tot een daadwerkelijke VHP/Abop-coalitierege- ring komt.

Volgens de voorlopige uitslag valt de NDP terug van 26 naar zestien parlementszetels. Hiervoor zijn zeker drie oorzaken aan te wijzen zegt Marten Schalkwijk van onderzoeksbureau Nikos: de aanvallen op de VHP, de arrogantie van de macht en het slechte economisch beleid van de NDP.

Hij merkt op dat de aanvallen van de NDP vooral waren gericht op de VHP, die werd beschimpt en bestempeld als een etnische partij. Dit heeft de VHP getriggerd om harder te gaan werken en dat is niet zonder succes gebleven. Al direct na de verkiezingen van 2015 is Santokhi op pad gegaan en werden de andere politieke partijen pas kort vóór de verkiezingen zichtbaar stelt Schalkwijk.

De NDP heeft zichzelf ook in de voet geschoten meent hij door steeds arroganter politiek gedrag te vertonen. "Alles werd paarser en dat begon mensen te irriteren. Ze hadden niet door dat ze geen paarse campagne meer moesten voeren." Wat veel kiezers over streep heeft getrokken, is volgens Schalkwijk het slechte economisch beleid en het feit dat Financiënminister Gillmore Hoefdraad te lang de hand boven het hoofd is gehouden. "In 2015 heeft de NDP gewonnen mede door de economie omdat de burgers wat geld hadden, en nu heeft de partij ook vanwege de economie verloren, omdat de kiezers niets meer in hun zak overhouden door het financieel wanbeheer dat is gevoerd."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina