Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Geerlings-Simons: 'Terugval in zetels natuurlijk niet leuk'

Geerlings-Simons: 'Terugval in zetels natuurlijk niet leuk'

28/05/2020 00:00 - Vernon Texel

DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons doet haar stembiljet in de bus. De NDP valt volgens de voorlopige resultaten terug naar zestien zetels.

DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons doet haar stembiljet in de bus. De NDP valt volgens de voorlopige resultaten terug naar zestien zetels. Foto: Regillio Derby  

PARAMARIBO - "We zijn achteruitgegaan in zetels en dat is natuurlijk niet leuk. Maar we hebben een moeilijke regeerperiode gehad met daarbovenop een financiële crisis. Dingen gebeuren nu eenmaal." De eerste reactie van parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons tegenover de Ware Tijd op de nederlaag die haar partij, de NDP, heeft geleden bij de stembusgang van 25 mei.

Volgens de voorlopige uitslagen valt de partij terug van 26 naar zestien zetels. Zoals de kaarten er nu liggen, zal de NDP de komende vijf jaar, zoals al door het peilingsinstituut Idos was voorspeld, plaats moeten nemen in de oppositiebanken.

Geerlings-Simons, ook ondervoorzitter van de NDP en gekandideerd op plek nummer twee in kieskring Paramaribo, neemt zelf de term verlies niet in de mond. Of het resultaat een afstraffing is van de kiezer, wil ze ook niet zeggen. "Nadat alle stemmen zijn geteld en officieel zijn vastgesteld, zullen wij het resultaat rustig evalueren", reageert ze tegenover de Ware Tijd.

De VHP heeft volgens de voorlopige resultaten twintig zetels behaald, Abop zeven, NPS vier en Pertjajah Luhur en BEP elk twee. Hoewel de verdeling van de gekozen ressortraadskandidaten nog moet plaatsvinden, voorspelt Idos dat de gezamenlijke oppositie op meer dan zeshonderd zetels, inclusief districtsraden, kan rekenen. Een absolute meerderheid.

Alle oppositionele partijen hadden in aanloop naar de verkiezingen herhaaldelijk aangegeven niet met de NDP te zullen samenwerken. Dit maakt regeringsdeelname in de periode 2020-2025 zeer onwaarschijnlijk voor de paarse partij.

In de afgelopen tien jaar is er vooral door de oppositie veel kritiek geleverd op het regeerbeleid van de NDP. Dit werd vooral gekenmerkt door enorme overheidsuitgaven, verminderde staatsinkomsten en torenhoge schulden. Echter, de kritiek werd steeds weggewuifd door de regering, ondersteund door haar meerderheid van 26 parlementariërs.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina