Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Nieuwkomers verslagen, maar niet ontmoedigd

Nieuwkomers verslagen, maar niet ontmoedigd

27/05/2020 02:02 - Merredith Bruce

Curtis Hofwijks (m), politiek leider van de Partij voor Recht en Ontwikkeling (PRO) samen met voorzitter Gerold Sewcharan (r) en Pakittow Biervliet.

Curtis Hofwijks (m), politiek leider van de Partij voor Recht en Ontwikkeling (PRO) samen met voorzitter Gerold Sewcharan (r) en Pakittow Biervliet.  

PARAMARIBO - Verslagen, maar niet ontmoedigd. Zo kunnen het best de gevoelens van de Partij voor Recht en Ontwikkeling (PRO), Strei! en de Volkspartij voor Vernieuwing en Democratie (VVD) worden verwoord over de voorlopige uitslag van de verkiezingen van 25 mei. Geen van de drie politieke 'nieuwkomers' hoeft een zetel te verwachten.

"Teleurgesteld? Dat mag de PRO nooit zijn. Wij hebben als jonge organisatie alles gegeven wat binnen ons vermogen ligt om de kiezer te overtuigen. Sowieso nemen we de lessons learned mee", zegt politiek leider Curtis Hofwijks. Hij is in elk geval "tevreden" met de voorlopige cijfers die een voorsprong tonen van de VHP op andere partijen, maar meer nog op de regeringspartij NDP. "Als de trend zich blijft voortzetten, zal het betekenen dat wij een nieuwe regering krijgen en ik ben daar tevreden mee."

Gulshan Alibux van de Strei! schuift zijn teleurstelling niet onder stoelen of banken. De partij had "in ieder geval" gehoopt dat het werk dat zij de afgelopen drie jaar heeft verzet voor de samenleving, opkomen voor haar rechten, 'beloond' zou worden met het mandaat om dat als volksvertegenwoordiger voort te kunnen zetten. "Dat is niet gebeurd en daarin zijn we teleurgesteld."

Alibux constateert dat de 'Stem Slim'-campagne de angst bij burgers dat de NDP kan winnen heeft helpen voeden wat echter averechts heeft gewerkt voor kleinere partijen zoals Strei! Kiezers werden via de campagne opgeroepen om op een grote partij te stemmen die de strijd aankan met de NDP. Zowel Strei! als andere 'kleine' partijen heeft haar misnoegen over de campagnestrategie geuit.

Alibux merkt dat het een 'slagveld' is geweest met zeventien keuzes en dat uiteindelijk voor de gemakkelijkste keuze is gekozen. Hoewel de partij geen winst heeft in termen van zetels, is hij er "trots" op dat de Strei! zich op de borst mag slaan dat zij haar principes hoog heeft kunnen houden.

Op nadere vragen wat hij daarmee precies bedoelt, wil hij vooralsnog niet ingaan. Na verder aandringen zegt de Strei!-ondervoorzitter dat het onder meer ermee te maken heeft dat de partij bewust ervoor heeft gekozen om niet, enkel voor politiek gewin, met een gevestigde partij in zee te gaan. De organisatie zal de komende week bijeenkomen en nagaan hoe verder.

"Het volk heeft gesproken en dat moeten wij respecteren", zegt VVD-voorzitter Alice Amafo. Ook haar partij hoeft niet te rekenen op een zetel, hoewel ze er minstens één had verwacht. Amafo die eerder actief was bij de Abop, houdt er rekening mee dat de boodschap van de partij niet meteen goed is begrepen vanwege de korte tijdspanne. "Belangrijk is dat we het zaad hebben geplant en dat we door zullen gaan met de boodschap."

Amafo zegt dat de VVD niet ophoudt te bestaan, maar verder zal gaan en ook de komende regering kritisch zal volgen. Het is de Ware Tijd niet gelukt om Celsius Waterberg (SDU) en Steven Reyme van A20 te bereiken voor een reactie.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina