Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Nationale waarneming heeft meerwaarde voor verkiezingen

Nationale waarneming heeft meerwaarde voor verkiezingen

27/05/2020 16:04 - Amanda Palis

Een lid  van Stichting Nationale Waarnemers Instituut Suriname op post in Coronie.

Een lid van Stichting Nationale Waarnemers Instituut Suriname op post in Coronie. Foto: Marinio Balsemhof  

PARAMARIBO - Dat nationale waarnemingsinstituten belangrijk zijn, is volgens Anuskha Sonai, voorzitter van de ICT Associatie en lid van Stichting Nationale Waarnemers Instituut Suriname (SNWIS) duidelijk gebleken rond de verkiezingen maandag. “We moeten echt een platform creëeren voor instituten die vooral onafhankelijk waarnemen dat zaken tijdens de verkiezingen goed verlopen.”

Het SNWIS was dinsdagavond nog bezig data die het had gekregen te verwerken. Er is niet van alle stembureaus een foto van het proces-verbaal (pv) opgestuurd, maar dat neemt niet weg dat al een schatting kan worden gemaakt van de uitslag. "We hebben zodanige data verzameld dat we nu in elk geval een indicatie kunnen geven hoe de uitslag eruit zal zien. Echter, wij zullen deze niet publiceren tenzij de situatie ons daartoe noodzaakt", zegt Sonai.

Ondanks dat het instituut geen officiële status heeft is het met enthousiasme ontvangen door instanties en burgers. Stuart Vervuurt, één van de zeventig SNWIS-waarnemers, spreekt van een vrij rustige verkiezing in Saramacca. "Ik heb geen onregelmatigheden opgemerkt." Hij was ook in de Anthony Nesty Sporthal om de werkzaamheden van het hoofdstembureau Paramaribo te volgen.

Maar niet alle waarnemers hebben het zo rustig gehad als hij. Zo hebben vrijwilligers bij het maken van foto's in het binnenland problemen ervaren. "Zij werden belemmerd en dat nemen we zeker mee in ons rapport", zegt Sonai. Dit voorval geeft aan dat de instructies van het ministerie van Binnenlandse Zaken niet zijn opgevolgd, want er zouden ongehinderd foto's van de pv gemaakt mogen worden. "We hebben bijvoorbeeld geen foto kunnen maken van een pv omdat het mogelijk was 'verlegd' of het daarvoor bestemde formulier niet is gebruikt."

Sonai concludeert hieruit dat niet alle stembureaus een pv hebben kunnen opmaken (volgens de voorgeschreven procedure) terwijl dat verplicht is volgens de Kiesregeling. Sipaliwini, Brokopondo en Para zijn enkele districten waar mensen geen foto van zo een document hebben kunnen maken. De resultaten van het SNWIS worden niet gepubliceerd. "We zullen ze in elk geval presenteren aan de internationale waarnemers. Als de resultaten van de lokale instituten heel veel verschillen met onze data dan zullen wij een statement daarover publiceren en ons rapport wel beschikbaar stellen", aldus Sonai.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina