Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • OKB-voorzitter Van Dijk-Silos: 'Het is een chaos'

OKB-voorzitter Van Dijk-Silos: 'Het is een chaos'

25/05/2020 15:33 - Vernon Texel

OKB-voorzitter Jennifer van Dijk-Silos raakt geïrriteerd als ze de zoveelste klacht via de telefoon ontvangt.

OKB-voorzitter Jennifer van Dijk-Silos raakt geïrriteerd als ze de zoveelste klacht via de telefoon ontvangt. Foto: Vernon Texel  

PARAMARIBO - "Het is een chaos. Bij elke verkiezing heb je vlekjes, maar deze zijn net een grote plas olie die zich uitspreidt in de zee." Tot deze verontrustende conclusie komt Jennifer van Dijk-Silos, voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB).

Vanaf de stemming om zeven uur maandagmorgen is begonnen, wordt het verkiezingsorgaan overspoeld door klachten. Ze moest er zelf toe overgaan om op enkele stembureaus in kieskring Paramaribo de stemming op te schorten. Aan kiezers van stembureau 8 en in de ressorten Pontbuiten en Tammenga zijn namelijk verkeerde stembiljetten voor ressortraadsleden (rr) verstrekt.

"Op stembureau 8 staan 535 kiezers geregistreerd. 217 daarvan hebben fout gestemd. Dat is teveel om de stemming door te laten gaan." In overleg met districtscommissaris Mike Nerkust van Paramaribo Noord-Oost is het stemmen op dit stembureau opgeschort. Daarnaast hebben in Pontbuiten kiezers gestemd voor ressortraadsleden van Flora. Ook daar is het stemmen opgeschort.

Intussen zijn de correcte stembiljetten en nieuwe stembussen bezorgd op de stemlocaties. Via hun partijen en de OKB live stream worden de kiezers die hun burgerplicht al hadden vervuld, opgeroepen om opnieuw voor de rr-leden te stemmen. "De eerder uitgebrachte stemmen worden ongeldig verklaard en mogen niet worden meegenomen bij de telling later in de avond. Elk ressort heeft namelijk zijn eigen rr-kandidaten."

Ook in Matta en Cabendadorp heeft dit geval zich voorgedaan. Hier bleken er stembiljetten te zijn die voor Paramaribo zijn bestemd. "De telling vanavond wordt de moeilijkste op alle stembureaus, met al de onrustige mensen. De mensen van OKB zullen er ook zijn, maar ze weten dat ze rustig moeten blijven. Ik hoop dat de politie alert is om in te springen om de orde te herstellen als dat moet."

Van Dijk-Silos benadrukt dat de chaotische situatie precies de reden is waarom de verkiezingen door een onafhankelijke autoriteit moeten worden georganiseerd. "In mijn twintigjarige carrière bij het OKB heb ik nog nooit zoveel ellende gezien."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina