Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Bouterse reageert niet op klachtenregen verkiezingen

Bouterse reageert niet op klachtenregen verkiezingen

25/05/2020 21:58 - Vernon Texel

President Bouterse (m) wilde in de avonduren niet reageren op de vele problemen.-.

President Bouterse (m) wilde in de avonduren niet reageren op de vele problemen.-. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - President Desi Bouterse voelt er niet voor om te reageren op de vele onregelmatigheden die door de dag heen zijn gemeld bij het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB). “Ontslaat u mij van de verplichting; ik ga vandaag niet reageren", antwoorde het staatshoofd maandagavond op vragen van journalisten.

Bouterse vertoefde enkele uren bij het OKB waar hij een spoedbijeenkomst had met onder anderen voorzitter Jennifer Van Dijk-Silos, de ministers Ronni Benschop (Defensie), Stuart Getrouw (Justitie en Politie) en Yldiz Pollack-Beighle (Buitenlandse Zaken) en directeur Nationale Veiligheid, Daniëlle Veira. Het spoedoverleg is gehouden op verzoek van Van Dijk-Silos. "Ik wilde niet dat de president uit de media moest vernemen dat het OKB heeft besloten om de duur van de stemming te verlengen naar negen uur vanavond." Het besluit is genomen in overleg met alle voorzitters van politieke partijen.

Onder meer is ook gesproken over het probleem met verkeerde stembiljetten voor rr-leden en de perikelen aan de oostgrens waar het enkele personen is gelukt Suriname illegaal te bereiken om te kunnen stemmen. "Het is enkele personen gelukt naar Suriname te komen, maar ik kan u verzekeren dat ze niet hebben gestemd", verklaart OKB-voorzitter Van Dijk-Silos. Ze garandeert dat de telling van de stemmen maandagavond nog start. Er zal ook worden geïnventariseerd hoeveel rr-stembiljetten van onwaarde zijn, wat zal worden verwerkt in het OKB-verslag. De definitieve verkiezingsuitslag worden over tien dagen verwacht. Ook zal in het proces-verbaal worden vermeld welk effect de calamiteiten hebben op de uitslag.

Districtscommissaris Mike Nerkust van Paramaribo Noord-Oost, die ook in de bijeenkomst zat, verzekert dat er niet is gefraudeerd. "Er is op geen enkel stembureau gefraudeerd, omdat het gewoon niet kan. Er zijn wat zaken misgegaan, maar dat betekent nog niet dat er is gefraudeerd." Van Dijk-Silos legt het drama met de verkeerde rr-lijsten volledig op het bord van het ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza). "De fout is gemaakt door Biza. Zij hebben gevouwen, ingepakt en verzegeld. Dan gaan de dozen naar het hoofdstembureau om gestempeld te worden. Die hebben dan niet de tijd om te controleren of ze de juiste biljetten hebben ontvangen."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina