Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Mening Surinaamse diaspora over peiling

Mening Surinaamse diaspora over peiling verdeeld

24/05/2020 17:24 - Van onze redactie

NDP-vlaggen in Amsterdam Zuidoost.

NDP-vlaggen in Amsterdam Zuidoost.  

ROTTERDAM - De Idos-peilingen voorspellen een forse terugval voor de NDP bij de verkiezingen van maandag. In Rotterdam zijn de meningen onder de diaspora, die de verwikkelingen rondom 25 mei op de voet volgt, verdeeld. In Amsterdam blijkt mensen niet gerust.

John (43) woont al 35 jaar in Nederland. "Ik hecht niet veel waarde aan peilingen. Vaak zijn die alleen maar in Paramaribo gehouden. De NDP en dus Bouterse heeft nog een grote aanhang. Als hij verliest zal men hem oppakken vanwege het vonnis. Plus alle anderen die corrupt zijn. Als hij wint zal hij proberen nog meer te lenen en veel zaken te realiseren die hij beloofd had."

Carmen (64) is net als John sceptisch. "Mi dati no e bribi no wan peiling, want Surinamers zijn onbetrouwbaar. Ze zeggen je dit en stemmen toch op hem. Ik denk dat hij zeker weer zetels haalt. De oppositie maakt wel kans op meer stemmen, maar ze gaan hem toch nodig hebben om te kunnen regeren."

Carmen is ook van mening dat verlies niet goed zal zijn voor Bouterse. "Als hij verliest betre ai teki wan helikopter fu gwe snel. Want ze gaan hem zeker oppakken. Als hij wint zal hij moeten werken met andere partijen en die zal hij ook omkopen. Politiek in Surname is doti."

Ligia (38) gelooft wel in de peiling. "Als de Surinamer zijn verstand een klein beetje gebruikt geloof ik dat deze peiling wel correct is." Volgens haar moeten burgers bewuster gaan stemmen. "Als hij wint dan is het echt afgelopen voor Suriname. Want hij zal corruptie echt niet aanpakken. En als hij verliest zal de oppositie er alles aandoen om hem en alle anderen op te sluiten."

Kijkend naar de uitslag van de Idos-peiling zijn Oscar, Miriam en Jerry, die in Amsterdam wonen, niet gerust. Er wordt verwezen naar 2010 toen de NDP niet de meerderheid had. Bij de verkiezing van de DNA-voorzitter werd pas duidelijk wie zijn steun gaf aan de NDP. De Abop bekende schuld.

Nu hebben partijen als Abop, VHP, PL, NPS, A-20 en Strei! al op voorhand samenwerking met de NDP uitgesloten. Sommige politici als Krishna Mathoera (VHP) en Nasier Eskak (PL) gaan daar verder in. Mocht hun partij toch samenwerken met de NDP, dan stellen zij hun zetel beschikbaar.

Volgens de geïnterviewden in Amsterdam moet ernstig rekening worden gehouden met een uitslag zoals in 2015. Toen liepen er individuele DNA-leden over om een coalitie te vormen. "Het wordt dus spannend en voorspellen blijft moeilijk", zegt Miriam. Jerry's grootste angst is dat bij winst van de NDP er een exodus van hoger kader gaat plaatsvinden. "Een groot deel van het hoger- en middenkader hangt volgens mij oppositionele partijen aan."

Echter, de grootste zorg ligt toch bij een overwinning van de oppositie. "Er zal een periode komen waar er mogelijk politieke onrust kan ontstaan daar de president een grote aanhang heeft onder de volksmassa. Het zal van een eventuele nieuwe regering veel tact vragen om maatschappelijke onrust te voorkomen. Vooral daar er impopulaire maatregelen genomen moeten worden om de economie te herstellen", aldus een zeer bezorgde Jerry.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina