Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'We moeten niet spelen met levens van patiënten'

'We moeten niet met levens van onze patiënten spelen'

23/05/2020 06:00 - Amanda Palis

'We moeten niet met levens van onze patiënten spelen'

 

PARAMARIBO - De medische sector heeft recent op verschillende momenten de noodklok geluid. Begin van de week heeft de Vereniging van Apothekers in een persbericht gemeld dat er een tekort is aan medicijnen. Vervolgens heeft de medische staf van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) de ernst van de situatie in de gezondheidssector benadrukt.

Het medisch stafbestuur van het Diakonessenhuis op zijn beurt gooit hier een schep bovenop en wijst op het tekort aan medicamenten en "dat het al meer dan twee jaar kampt met een ernstig tekort aan verpleegkundig personeel waardoor onvoldoende zorg aan patiënten geleverd kan worden". Dit tekort zou te wijten zijn aan het vertrek van verpleegkundigen naar een beter betaalde baan of het buitenland. "Hierdoor zijn al afdelingen in het Diakonessenhuis gesloten en dit zal alleen maar toenemen", aldus het medisch stafbestuur in een persbericht.

Het ziekenhuis wordt dagelijks geconfronteerd met hogebloeddruk- en suikerpatiënten die hun medicamenten haast nergens kunnen vinden. Ook levensreddende middelen voor kanker en hiv-patiënten zijn niet of heel weinig beschikbaar. "We weten al jaren dat we regelmatig geconfronteerd worden met zaken die niet beschikbaar zijn. Zo vaak dat het werken voor artsen steeds moeilijker wordt", aldus de medische staf van Diakonessen.

Dat artsen de noodklok hebben geluid vlak vóór de verkiezingen heeft tot kritiek geleid en de sector wordt verweten "dat er politiek wordt bedreven". Het bevreemdt John Codrington, hoofd laboratorium AZP, dat men dit vindt. "Het is ter sprake gekomen tijdens een stafvergadering van donderdag om wel of niet bekend te maken aan de samenleving hoe ernstig de situatie is", vertelt Codrington.

Hij behoorde tot de weinigen die wilde wachten met het bekendmaken van de steeds precairder wordende situatie. Het merendeel stelt dat "na 25 mei de problemen er gewoon nog zijn en misschien zelfs veel erger". Codrington noemt het jammer dat men dit nu in een politieke sfeer plaatst want hiermee kijkt men volgens hem dan niet naar het belang van de patiënten, maar naar de eigen agenda. "We moeten niet met levens van onze patienten spelen."

Hij zegt dat met de ontwikkelingen rond Covid-19 er nog meer zaken zijn blootgelegd "in onze al fragiele medische zorg". De ziekenhuizen hebben uit het weinige beschikbare materiaal middelen beschikbaar gesteld voor de aanpak Covid-19. Daarnaast hebben zij ook op financieel vlak een enorme klap gehad. "Doordat er minder patiënten of cliënten konden komen naar het ziekenhuis, hebben ook specialisten moeten inleveren. Het AZP heeft ongeveer 60 procent van de inkomsten niet kunnen innen door de huidige situatie. "

Minister Antoine Elias van Volksgezondheid heeft de Ware Tijd meegedeeld dat er deze week extra geld beschikbaar is gesteld voor de zorginstellingen. "Naast de maandelijkse SRD 80 miljoen die zij gestort krijgen van de stichting Staatsziekenfonds, hebben zij ook extra SRD 50 miljoen ontvangen."

De directie heeft dit ook bevestigd aan haar staf, maar het probleem is niet opgelost. "Onze medische leveranciers in het buitenland weten niet wat SRD's zijn. De ziekenhuizen hebben deviezen nodig om in het buitenland die wij bijvoorbeeld in ons lab nodig hebben, te kopen." De minister zegt over dit laatste aan de krant dat de ziekenhuizen via hun huisbank wel over deviezen kunnen beschikken. Hij zegt dat voor volgende week een gesprek met de governor van de Centrale Bank van Suriname gepland is over deviezen.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina