Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Deurwaarders zeggen vertrouwen op in Getrouw

Gerechtsdeurwaarders zeggen vertrouwen op in minister

23/05/2020 00:00 - Merredith Bruce

Deurwaarders hebben het vertrouwen opgezegd in Justitieminister Stuart Getrouw.

Deurwaarders hebben het vertrouwen opgezegd in Justitieminister Stuart Getrouw. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Deurwaarders bij het Hof van Justitie hebben het vertrouwen opgezegd in minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie (Juspol), omdat de beloofde aanpassing van hun onkostenvergoeding is uitgebleven. De beroepsuitoefenaars vinden de maandelijke toelage van SRD 115,40 bruto "achterhaald".

Toen in oktober vorig jaar een voorlopig akkoord was bereikt met het ministerie over een aanpassing, was toegezegd dat die in een raadsvoorstel zou worden vervat om vervolgens ter beoordeling voor te leggen aan de raad van ministers. De deurwaarders schrijven in een verklaring dat zij het als "pijnlijk" hebben ervaren dat zij in maart vernamen dat er van een raadsvoorstel nog geen sprake was. Hun pogingen om hierover via het ministerie opheldering te krijgen, zijn op niets uitgelopen.

Hun geduld is nu op. De deurwaarders verlenen sedert 1 april geen assistentie meer aan de kantongerechten en het Hof van Justitie. Gina Halfhuid, voorzitter van de Vereniging van Deurwaarders, zegt tegen de Ware Tijd dat er bewust voor is gekozen om nu ruchtbaarheid te geven aan de actie. Vanwege de Covid-19-situatie en de onzekerheid die deze voor velen heeft, wilde de vereniging niet "nog meer" onzekerheid creëren.

Ze zegt dat de organisatie niet over één nacht ijs is gegaan met het besluit naar de media te stappen. "Wij probeerden contact te leggen om het probleem toch nog op te lossen zonder al te veel tamtam, maar er is gewoon niets gebeurd. Integendeel, wij worden van het kastje naar de muur gestuurd."

De deurwaarders kiezen er nu voor hun belang veilig te stellen. De actie zal nu niet echt merkbaar zijn, omdat de dienstverlening bij het Hof van Justitie vanwege de Covid-19-maatregelen nog op een laag pitje draait. Halfhuid verwacht dat dit zal veranderen, wanneer de zaken weer op een normaal tempo worden behandeld.

Naar verluidt wil het Hof van Justitie in juni starten. Ze verwacht dat de bestaande achterstand nog groter zal worden. Over het voorlopig akkoord over de aangepaste onkostenvergoeding, wil Halfhuid nog niet in details treden. "Het is geen vetpot, maar we zouden tenminste kunnen ademen en onze vaste lasten kunnen dekken." De Ware Tijd heeft geen reactie gehad op vragen die zijn opgestuurd voor de minister.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen