Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Ga stemmen!

COMMENTAAR: Ga stemmen!

23/05/2020 12:00

COMMENTAAR: Ga stemmen!

 

MAANDAG VINDEN DE verkiezingen plaats in ons geliefd Suriname. Ruim 383.000 kiezers zullen in de gelegenheid worden gesteld hun stem uit te brengen op de kandidaat of partij van hun keuze. Een recht dat rechtstreeks voortvloeit uit het democratische staatsbestel waar Suriname voor heeft gekozen.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken dat belast is met de organisatie van de verkiezingen mikt op een opkomst van 70 procent, evenveel als in 2015. Dat is een mooi streven, maar of dat haalbaar is, is net de vraag. Daarnaast mag ook de vraag worden gesteld wat het percentage ongeldige stemmen zal zijn.

Die vraag is gerechtvaardigd wanneer we op vrijdag 22 mei, drie dagen vóór de grote dag, nog geen enkel voorbeeld-stembiljet in beeld hebben gezien via televisie of sociale media. Dit is noodzaak om aan te tonen hoe er gestemd moet worden en voorkomt een groot aantal ongeldige stemmen. Zeker gezien het aantal first time voters is het van groot belang zoveel mogelijk voorlichting te geven over niet alleen het proces van stemmen, maar ook hoe dat moet gebeuren.

Een ander punt dat de mogelijkheid op een hoog percentage stemmers mogelijk tegenhoudt, is volgens Jennifer van Dijk-Silos, voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau dat de kiezerslijsten vervuild zijn. Het is onduidelijk waarom het Centraal Bureau voor Burgerzaken onder leiding van de vorig jaar januari benoemde directeur Dennis Menso, er niet voor kiest om met Van Dijk-Silos die al twintig jaar de verkiezingen volgt, in dialoog te gaan.

Dat het bureau er in plaats daarvan voor kiest om het instituut publiekelijk tegen te spreken is op zijn zachtst gezegd, niet nodig. Zeker als in aanmerking wordt genomen dat er geruchten zijn over fraude met vreemdelingen, het feit dat alleen NDP'ers het personeel uitmaken op de stembureaus en er verkeerd gedrukte stembiljetten zijn vernietigd. Instituten belast met het organiseren van de verkiezingen moeten te allen tijde transparant overkomen. Dat is nu kennelijk niet het geval, gezien ook de uitspraak van Van Dijk-Silos dat het lijkt alsof deze verkiezingen de rommeligste lijken van de afgelopen twintig jaar.

Wat trouwens opvalt, is de enorme propaganda-zendtijd van de regeringspartij die niet alleen uitgezonden wordt via de Purple TV, maar ook vrijwel constant te zien is op de staatszender STVS zelf. De vraag is of de partij eerlijk betaalt voor deze zendtijd, want het predicaat 'overheidsvoorlichting' is hier misplaatst.

Suriname heeft een eer hoog te houden en we hebben met zijn allen de missie om het land te tillen uit het slop. We kunnen ons dus absoluut geen schandaal veroorloven zoals dat nu het geval is in Guyana. Vandaar dat de Ware Tijd u eerlijke en transparante verkiezingen toewenst. Ga stemmen!

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina