Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Venters opgelucht door heropening Centrale Markt

Venters opgelucht door heropening Centrale Markt

22/05/2020 00:30 - Arjen Stikvoort

Venters opgelucht door heropening Centrale Markt

Er heerste donderdag bedrijvigheid op de Centrale Markt. In verband met de heropening werd de boel schoongemaakt. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Markventers hebben vrijdag massaal gehoor gegeven aan de oproep van districtscommissaris Mike Nerkust om hun standplaats op de Centrale Markt schoon te maken. De markt gaat vrijdag weer open, na een wekenlange sluiting in verband met de coronacrisis.

Marktmeester John Lecton en zijn team leggen de laatste hand aan de voorzorgsmaatregelen. "Bij de twee ingangen staan wasbakken en op verschillende plekken komt handreinigingsmiddel. En we houden ons streng aan de social distancing. Er zijn hiervoor markeringen aangebracht. Als de organisatie goed wordt geregeld, moet het lukken", zegt hij.

In antwoord of hij niet bang is voor nieuwe besmettingsgevallen zegt Lecton: "We moeten alles streng in de gaten houden, want marktkooplieden gingen, toen de grenzen nog niet gesloten waren, van en naar Frans Guyana om de euro's." Nog niet zo lang geleden is de markt professioneel door de brandweer en vrijwillige jongeren schoon gespoten.

Standhoudster Jane Moesan en Jan Martodinomo zijn duidelijk blij met de heropening. Moesan, uitgerust met onder meer schoonmaakhandschoenen: "Ik heb groot verlies geleden in de afgelopen weken. Mijn geld is op. De markt gaat wel open, maar ik sta hier niet elke dag. Ik begin pas volgende week. Dan mag ik mijn roti, bara en broodjes weer verkopen." Ze heeft zich geregistreerd voor het noodfonds, maar heeft niet gehoord of ze in aanmerking komt om welk bedrag het zou gaan.

Haar collega, zoutevisverkoper, meldde zich al om zes uur 's morgens voor de schoonmaak. "Na die acht weken mogen we eindelijk weer verkopen. Ik heb sinds de markt gesloten is niets verdiend." Hij gaat niet met een gerust hart weer aan de slag en is duidelijk bang voor het coronavirus. "Wie is dat niet? Maar ja, we hebben geen keus en zullen de maatregelen streng moeten opvolgen, willen we veilig blijven."

Nu de markt vrijdag opengaat, moeten de wildventers langs de openbare weg, zoals de Jodenbreestraat opbreken, zei Nerkust woensdag op de reguliere Covid-persconferentie. "Baka tamara a show stop, want jullie moeten terug gaan naar de markt." De politie zal zoals gebruikelijk controleren, maar volgens hem zijn extra manschappen niet nodig.

De 88-jarige Ilse Ritfeld is niet weg te krijgen van haar plekje aan de Jodenbreestraat. "Ik zit hier al ruim 28 jaar." Ze verkoopt kranten, snoepjes en geneeskrachtige kruiden. "Ik heb een vergunning, dus ik mag hier gewoon blijven verkopen. Ik ben ook niet weggeweest tijdens het virus."

Niet ver van haar binden Haïtiaanse venters groenten bij elkaar. Eén van hen, Myriam Guillaume: "Hier maken we bundels groenten, dragen die op ons hoofd en trekken zo de stad in voor de losse verkoop."

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina