Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Waarnemersinstituut maximaal accommoderen'

Santokhi: 'Waarnemersinstituut maximaal accommoderen'

22/05/2020 16:04 - Van onze redactie

Santokhi: 'Waarnemersinstituut maximaal accommoderen'

VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi wil transparantie op verkiezingsdag. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi vindt dat de regering Stichting Nationaal Waarnemersinstituut Suriname "maximaal moet accommoderen" bij de verkiezingen van 25 mei. Die uitspraak deed hij donderdag tijdens een persconferentie in partijcentrum De Olifant.

Het waarnemersinstituut bestaat naar zeggen van de VHP-voorzitter uit politieke partijen, het bedrijfsleven en andere groeperingen. Het accommoderen van het orgaan zal zorgen dat "de transparantie en het beleven van de democratie sterk zullen worden verhoogd", vindt Santokhi. Hij merkt echter dat het instituut "op een afstand" wordt gehouden.

Hij is er voorstander van "goede afspraken" te maken met de Stichting Nationaal Waarnemersinstituut Suriname, het Onafhankelijk Kiesbureau en de internationale waarnemers waardoor er een "betere garantie" wordt gegeven op "eerlijke verkiezingen". Het instituut is intussen gestart met de 'Snapcap Movement', die moet bijdragen aan de realisatie van eerlijke verkiezingen.

Burgers worden opgeroepen een foto te maken van het proces-verbaal, dat aan het einde van de de stemmingsdag zichtbaar moet worden aangeplakt door de voorzitter van het stembureau. Foto's van het proces-verbaal kunnen worden geappt of gemaild naar het waarrnemersinstituut.

Santokhi liet donderdag doorschemeren "ernstig verontrust" te zijn over de presidentiële resolutie die op 15 mei is geslagen. Die zou in strijd zijn met artikel 106 van de Kiesregeling. Eerder zei Jennifer van Dijk-Silos, voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau, dat de presidentiële resolutie in strijd is met de wet en "geen waarde" heeft.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina