Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Ondanks import nog schaarste aan medicijnen

Ondanks import schaarste aan medicamenten nog voelbaar

22/05/2020 03:03 - Ivan Cairo

Ondanks import schaarste aan medicamenten nog voelbaar

Foto: rte.ie  

PARAMARIBO - Om de druk op de beschikbare valuta te ontlasten, heeft het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) een partij geneesmiddelen en medische gebruiksartikelen ingevoerd. De aankoop is gedaan op basis van een samenwerking met de Islamitische Ontwikkelingsbank (IsDB) die via haar financiële werkarm, ITFC, de aankoop heeft gefinancierd. Dat meldt het Bedrijf Geneesmiddelenvoorziening Suriname (BGVS).

Met de invoer van de medicamenten is de schaarste die zich al enige tijd voordoet nog niet opgeheven. "De behoefte is veel groter", stelt BGVS-directeur Ryan de Gama op vragen van de Ware Tijd. De aankopen worden verdeeld in tranches, waarvan de eerste van 1,3 miljoen Amerikaanse dollar in de eerste week van mei in Suriname is aangekomen.

De geneesmiddelen die zijn aangekocht worden door het BGVS opgeslagen en gedistribueerd naar alle ziekenhuizen, particuliere apotheken en overige overheidsgezondheidsinstellingen. Momenteel wordt er alles aan gedaan om snel de volgende tranche van circa 1,1 miljoen Amerikaanse dollar binnen te halen.

De medische staf van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) en die van het Diakonessenhuis hebben donderdag afzonderlijk van elkaar een zeer somber beeld geschetst over de medicamentenvoorziening in hun respectieve inrichtingen. Ook blijkt er een ernstig gebrek te zijn aan bepaalde apparatuur, trekt gekwalificeerd verplegend en medisch personeel weg en laat de betaling door de overheid voor geleverde diensten nog steeds te wensen over. Het Diakonessenhuis meldt een betalingsachterstand van enkele miljoen Surinaamse guldens.

Ook de noodkreet van de medici van het AZP is zeer somber. "Wij artsen en specialisten werkzaam in het AZP willen met alle ons ten dienste staande middelen proberen het niveau van de zorg op peil te houden. Door het toenemende gebrek aan middelen en medicamenten en defecte apparatuur, wordt deze taak en wens steeds meer bemoeilijkt en op zeer korte termijn waarschijnlijk onmogelijk", wordt gesteld.

Medici van beide instellingen verwachten dat er onder de huidige omstandigheden binnenkort mensenlevens verloren zullen gaan als de gezondheidszorg niet de prioriteit krijgt die het verdient van de overheid en de beleidsmakers. De AZP-artsen publiceerden een acht pagina's tellende lijst van geneesmiddelen en medische verbruiksartikelen die niet in voorraad zijn of bijna op zijn. Op de lijst staan apparatuur en andere hulpmiddelen die ontbreken of al lang zijn afgeschreven.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina