Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Nieuw op de lijst: Valdano Cadogan

Nieuw op de lijst: Valdano Cadogan

22/05/2020 21:00 - Naomi Hoever

Nieuw op de lijst: Valdano Cadogan

Foto: Valdano Cadogan  

In de rubriek 'Nieuw op de lijst' belicht de Ware Tijd tot aan de verkiezingen van 25 mei zoveel mogelijk nieuwe kandidaten van verschillende politieke partijen. Personen die nooit eerder op de DNA-lijst hebben gestaan, worden in deze rubriek aan de kiezers voorgesteld in een interview. De kandidaat vrijdag is Valdano Cadogan van Broederschap in Eenheid en Politiek (BEP). Hij is lijsttrekker in Wanica.

Wie is Valdano Cadogan?

"Over het algemeen een gezonde, gelukkige jongeman, getrouwd, ik heb een zoon en ben graag actief in het verenigingsleven. Mijn moeder komt uit Guyana en mijn vader uit het Surinaamse binnenland. Ik ben op 25 augustus 1988 geboren in Paramaribo. Mijn vader verdween uit mijn leven toen ik nog een baby was."

Wat is uw opleidingsniveau?

"Na de middelbare school ben ik HRM gaan studeren bij FHR. Na twee jaren kwam ik tot de ontdekking dat deze studie eigenlijk niet bij me past. In 2019 ben ik afgestudeerd in Bedrijfskunde, Management, Economie en Recht."

Wat is uw achtergrond (werk)?

"Ik ben in 2012 lid geworden van de jongerenorganisatie Agape Leadership and Development, waar men jongeren leert goede leiders te worden. In 2013 ben ik als supervisor aan de slag gegaan bij The Guardian, een dochteronderneming van CHM. Daar gaf ik twee jaar leiding aan 23 beveiligers van verschillende leeftijden. Een korte tijd was ik werkloos en deed ik vrijwilligerswerk bij Stichting Rumas. Daarna kwam ik bij Green Dot terecht, waar ik als sales representative een heel leuke tijd heb gehad. Vanaf 2016 werk ik op het ministerie van Regionale Ontwikkeling."

Hoelang bent u al politiek actief?

"Ik ben al acht jaar actief in de politiek en ik ervaar het als heel prettig, maar soms ook moeilijk. Je wordt getackeld, men probeert je neer te halen en je moet dus tegen een stootje kunnen."

Waarom heeft u voor de BEP gekozen?

"Het is een politieke partij waarin sociale rechtvaardigheid en sociale welvaart belangrijke speerpunten zijn om een land duurzaam te ontwikkelen. Veel verworvenheden van de partij zijn hiervan belangrijke voorbeelden en het zijn ook verworvenheden die we met ons allen moeten koesteren."

Waarom zou de kiezer op u moeten stemmen?

"Wat mij op de eerste plaats bezighoudt, is ondernemerschap onder jongeren. Veel van hen willen een onderneming starten. Er zijn jongeren die hoger opgeleid willen worden, maar ze kunnen het niet betalen. Wat ik mij afvraag is hoe een regering de verdere ontwikkeling van jongeren vorm zal geven. Om dit te bereiken is bijvoorbeeld goede huisvesting nodig."

Indien u wordt gekozen waarvoor zal u zich sterk maken?

"Ik wil actief burgerschap onder jongeren stimuleren. Ons land heeft dit nog niet op orde. De politiek investeert niet voldoende in jongeren. De jeugd moet van jongs af aan worden begeleid in actief burgerschap. De overheid moet jongeren kansen geven en in hen investeren. Ik vind het belangrijk dat ze hun stem laten horen en vertellen over hun visies en dromen."

Bent u eens in aanraking gekomen met de politie?

"Neen."

Hoe kijkt u aan tegen de hedendaagse politiek?

"De wijze van politiek voeren vernietigt ons land. De samenleving wordt niet betrokken bij politieke besluiten. Wij moeten meer dan ooit gaan samen werken om dit land op te bouwen en daar is iedereen voor nodig. Ook constateer ik een leiderschapscrisis in de politiek. Politici laten zich liever dienen, terwijl leiderschap juist inhoudt dat een leider de dienaar moet zijn."

Wat is uw maatschappijvisie?

"Onze maatschappij verandert steeds meer in een participatiemaatschappij. Het idee van de verzorgingsstaat is voorbij. Mensen hebben nu hun eigen verantwoordelijkheden, maar ook verantwoordelijkheid naar anderen toe en daar sta ik achter."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina