Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Je moet de staart van de olifant nooit loslaten'

'Je moet de staart van de olifant nooit loslaten'

22/05/2020 22:33 - Merredith Bruce

Het contrast aan de Johan Adolf Pengelstraat: Grun Dyari, partijcentrum van de NPS, heeft als buurman een aanhanger van haar grootste rivaal, de NDP. Zoals het billboard is geplaatst, heeft NPS-voorzitter Gregory Rusland ook de paarse vlaggen in zijn gezichtsveld. Daar stoort de buurman zich niet aan; hij beweert dat de NPS nooit naar hem heeft omgekeken.

Het contrast aan de Johan Adolf Pengelstraat: Grun Dyari, partijcentrum van de NPS, heeft als buurman een aanhanger van haar grootste rivaal, de NDP. Zoals het billboard is geplaatst, heeft NPS-voorzitter Gregory Rusland ook de paarse vlaggen in zijn gezichtsveld. Daar stoort de buurman zich niet aan; hij beweert dat de NPS nooit naar hem heeft omgekeken. Foto: Irvin Ngariman  

Het is aftellen naar maandag, de belangrijkste dag voor politieke partijen die meedoen aan de verkiezingen. Kandidaten halen zoveel mogelijk uit de kast om zich zichtbaar(der) te maken bij de kiezer. Politieke propaganda via de media en publieke bijeenkomsten houden zijn volgens een bekendmaking van het ministerie van Binnenlandse Zaken vanaf 23 mei middernacht tot en met 26 mei twaalf uur 's middags verboden.

De Ware Tijd trok het veld in, meelopend met enkele - voornamelijk nieuwe - kandidaten en kwam er bij toeval ook anderen tegen. Uiteraard is in dit sfeerverslag ook de mening van de burger meegenomen. Immers, die vervult een doorslaggevende rol op de dag waar Suriname naar uitkijkt.

"Al bent u van de NDP of de VHP, stem gewoon Strei!" Zo klinkt het woensdag voortdurend in de stilte van de namiddag aan de Bedotistraat te Munder. Peter Wolff, adviseur van Strei!, trekt al roepend in zijn megafoon veel bekijks van de buurtbewoners. Hij wordt vergezeld van onder andere Sybrano Harris, kandidaat in Paramaribo. "Blijft u gewoon van de VHP, maar stemt u stiekempjes op Strei!" roept Wolff naar een woning waar de oranje partijvlaggen wapperen.

Op komische wijze tracht hij de huisbewoners nog op de valreep te overhalen een andere politieke keuze te maken. Dat is, voor nu althans, uitgesloten, want Sushma Shewraj is vastberaden in haar keuze. "Ik heb jarenlang voor de VHP gestemd en ik laat ze niet los. Of hij nou wint of niet ik blijf bij hem", zegt ze over partijvoorzitter Chandrikapersad Santokhi. De vrouw zegt iets in het Hindostaans en vertelt lachend aan de Ware Tijd: "Het is een oud gezegde: 'je moet de staart van de olifant niet loslaten, anders loopt hij weg'."

Dinsdagmiddag. Jennifer Wong Swie San, lijsttrekker voor de Partij voor Recht en Ontwikkeling (PRO) in Wanica en ressortsraadslid Henry van Varsseveld, lopen huis aan huis te Sunnypoint. Van Varsseveld legt aan Melleny Main uit welke belangrijke rol ressort- en districtsraadsleden zullen vervullen, wanneer de president via de Verenigde Volksvergadering (VVV) zal worden gekozen. "Den man no wani koop sma om, maar de PRO is niet omkoopbaar. Bill Gates srefi no o man pay mi."

Wanneer het tweetal zijn weg vervolgt, laat Main aan de Ware Tijd weten dat zij lid is van de BEP, terwijl ze naar een wat verlepte vlag bij de ingang van het erf wijst. "Ik was eerst van de NDP, maar mijn familie was bij de BEP dus mi go join den." De PRO-leden blijven nog tot aan de schemering in de wijk waar meer Abop- en BEP-vlaggen wapperen. Het ressort lijkt zeer gewild bij de partijen. Ook SPA-kandidaat Diego Maaijen is te Sunnypoint. De nieuwkomer deelt zijn ervaring. "Haast overal waar ik ben geweest, hoor je 'alles behalve paars' of 'geen van de drie: NDP, HVB en BEP'."

Het is intussen al avond geworden. Een drukte ter hoogte van de Santopolderweg, 'verraadt' al gauw de aanwezigheid van vicepresident Ashwin Adhin, lijsttrekker voor de NDP in Wanica. "Voor hoeveel zetels ik ga? Hoeveel zijn er, maar zeven noh? Laten we alvast gaan voor vier dan kijken we wat het verder wordt", zegt hij aan het eind van het gesprekje met de Ware Tijd, waar hij nog net de tijd voor heeft kunnen vrijmaken.

Donderdagmiddag. Ook in en rondom de binnenstad zijn de partijvlaggen zichtbaar. Het partijcentrum van de NPS bevindt zich letterlijk tussen twee uitersten. Bij zowel de linker- als rechterburen wapperen de paarse vlaggen. Linkerbuurman Raoul Farzand-Ali: "Ja, er is een partijcentrum naast me, maar ze hebben nooit naar mij omgekeken. Integendeel, er worden lelijke dingen over mij gezegd. Woensdag nog scandeerden ze via de soundtruck dat ik van de NDP ben, terwijl ik niet eens in staat ben mijn gezin te verzorgen. Nee, ze noemden mijn naam niet, maar ik weet dat ze mij bedoelden." Aan zijn stemkeuze valt niet te twijfelen. "Ik was laatst mee met ze (de NDP, ... red.) naar Highway en wat ik daar heb gezien? Misschien halen ze geen 26 zetels maar zeker wel meer dan andere partijen."

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina