Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Geest uit de fles

COLUMN: Geest uit de fles

22/05/2020 14:00 - PS

COLUMN: Geest uit de fles

Philomena Bijlhout  

Ik vraag mij echt af of de verkiezingen wel doorgaan. Spannend is het zeker omdat het Centraal Bureau Burgerzaken (CBB) het hardste roept dat er geen sprake is van fraude en vervuilde kiezerslijsten. Even terzijde, iemand maakte de opmerking dat bij het opsommen van het aantal verleende naturalisaties door het CBB, er geen gegevens zijn verstrekt over het aantal Chinezen. Hoe dan ook, het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) beweert stellig dat er ongeregeldheden plaatsvinden.

Daar komt nu bovenop dat de voorzitter van dit bureau protesteert tegen een specifieke maatregel uit de recente resolutie die de president bekend maakte. Zij vindt dat niet beperkend naar Covid-19 kan worden verwezen om het tellen van de uitgebrachte stemmen, in geval van wanorde, te stoppen. Neem daarbij de kritieken van het Anti-Fraude Platform (AFP) dat zich al geruime tijd zorgen maakt om zoveel meer redenen en eigenlijk is dus de maat vol.

Het zou dus logisch zijn, als goed bestuurder van het land, om te luisteren naar al de bevindingen en kritieken van twee onafhankelijke organisaties. Uiteindelijk wil iedereen eerlijke verkiezingen. Maar precies daar liggen er tegelijkertijd ook kansen voor de huidige regering. De adviezen opvolgen en de verkiezingen uitstellen geeft extra tijd om te onderhandelen over de exploitatie van de olie en enkele brandhaarden te blussen: de huidige economische neergang, een nog grotere werkloosheid vanwege corona en de stijging van de wisselkoersen. Want die gaan nu naar planeet Mars.

De wisselkoers voor de euro was deze week tussen de SRD 12 en SRD 18. Uiteraard worden de prijzen van alle producten in de winkels hierop meteen aangepast. Niet eerder maakten mijn grijze hersencellen zoveel overuren om toch maar te onthouden welke winkel redelijker is in prijs. Maar het werkt niet. Ze hebben allemaal hun eigen strategie. Zelfs het grootste warenhuis is nu erger dan mijn buurtkruidenier. De prijzen van de producten zijn pas zichtbaar bij het afrekenen aan de kassa. En die liegen er niet om.

Een kinderspijkerbroek is SRD 40 duurder geworden. Je zult meer dan één schoolgaan kind hebben. De arbeidspositie van het personeel wordt uitgehold. Men is verplicht verlofdagen op te nemen alsook verlof buiten bezwaar (onbetaald). Je vakantiedagen raken op en aan het einde van de maand is het salaris gehalveerd want ook vrijwillig verplicht wordt in sommige gevallen een x-percentage van het salaris ingeleverd.

Maar waar ik echt vol ongeloof kennis van nam, is de benoeming van vijftig personen door minister Misiekaba op zijn departement. Nog even gauw op de valreep. Schaamteloos. Terwijl in bijna alle debatten met betrekking tot de aankomende verkiezingen steevast de vraag is, hoe denkt u het ambtenarenapparaat te saneren? Hoe zal er bezuinigd worden?

Hoe geloofwaardig ben je nog als minister van Sociale Zaken die geen structurele garanties kon afgeven voor permanente rechtmatige betalingen aan on- en minvermogenden. Er is nog steeds een tekort aan huizen voor blinden, slechtzienden en andere kwetsbare groepen. De benoeming van deze vijftig personen is exact wat voormalige politieke partijen deden na de onafhankelijkheid. Puur oud, koloniaal patronagegedrag waar volgens mij de NDP niets mee te maken wil hebben. Onbegrijpelijk. Onzuiver en niet integer.

De Djinn (geest) is echt uit de fles. Dat is geen sprookje. Met een dikke Agio-sigaar kun je hem niet meer bezweren, want die is intussen ook onbetaalbaar geworden. SRD 20 per stuk. Zelfs een bus pakken om te gaan stemmen aanstaande maandag is nog niet gegarandeerd en een dure uitdaging als men zijn burgerplicht wil gaan vervullen. Wie gaat de Djinn op 25 mei terug stoppen in de fles en bezweren want zo kan het echt niet verder.

bijlhoutdwt@hotmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina