Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Verlichting in voedseltekort inheemse dorpen

Verlichting in voedseltekort inheemse dorpen

21/05/2020 05:54 - Amanda Palis

Inheemsen van Apetina hebben voedselhulp ontvangen.

Inheemsen van Apetina hebben voedselhulp ontvangen. Foto: Stichting Mulokot Kawemhakan  

PARAMARIBO - Voedseltekorten waarmee de dorpelingen van Palumeu, Apetina en Kawemhakan al weken kampen zijn dankzij medewerking van stichting Mulokot Kawemhakan enigszins verlicht. In Palumeu gaat het om 85 gezinnen, in Apetina om ongeveer zeventig en in Kawemhakan om 52.

Activist Jupta Itoewaki, voorzitter van de stichting Mulokot Kawemhakan, heeft begrepen dat in Palumeu het voedseltekort zich sinds april voordoet. Ook is de cassaveoogst mislukt door wateroverlast en draagmieren. Dat dorp had al eerder voedselhulp gekregen.

Echter, een tweede zending kon niet doorgaan omdat de vliegmaatschappijen geen vluchten mochten uitvoeren naar het gebied vanwege de Covid-19-lockdown. Deze week zijn de vrachtvluchten hervat, waardoor er weer voedsel naar de dorpen kon worden gestuurd.

De situatie is bekend bij het Covid-19-managementteam, zegt Itoewaki: het voedseltekort was al aangekaart op 17 april, tijdens een overleg met het traditioneel gezag in de Congreshal. Er is ook een persbericht over het probleem uitgegaan. "We hebben in onze brief ook geschreven dat we last ondervinden van illegale Brazilianen en gevraagd om militaire assistentie", zegt Itoewaki.

Begin mei heeft het Covid-19-managementteam via coördinator Daniëlle Veira aangegeven dat er voedselpakketten zijn uitgedeeld als onderdeel van het project 'Dringi dresi, wakti siki'. Maar Itoewaki heeft bericht gekregen dat niet iedereen een pakket heeft gehad. "Waarom is mij onbekend. Mensen hebben gezegd dat er alleen pakketten zijn gegeven aan NDP'ers, maar of dat klopt weet ik niet. Wat voor mij nu belangrijk is, is dat er een gedeelte zit zonder voedsel."

Bij de hervatting van de vrachtvluchten heeft de stichting negentien zakken rijst van 25 kilogram naar Palumeu gestuurd. Woensdag zou kippenvlees voor de inheemsen in Apetina worden bezorgd. De kosten van de levensmiddelen en van de vluchten worden betaald door de stichting en Surinaamse en buitenlandse donateurs. "We proberen alles zelf te doen; we willen niet afhankelijk zijn."

Ook Kawemhakan lijdt onder voedselschaarste. "Naar Palumeu en Apetina kunnen we voornamelijk rijst sturen, want daar kunnen de dorpelingen nog aan vlees komen, maar Kawemhakan moet van alles hebben." Districtsommissaris August Bado van het Tapanahonygebied bevestigt dat hij op de hoogte is van de voedselschaarste.

Over het vermeende names and faces bij de verstrekking van de overheidspakketten, kan hij niet veel zeggen. "De distributie is gedaan door het Bureau Volkscontacten van het kabinet van de president." De Ware Tijd heeft tevergeefs geprobeerd om NCCR-topman Jerry Slijngard en het Bureau Volkscontacten te spreken.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina