Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Huurcommissie: waken over huurder en verhuurder

Commissie moet waken over relatie huurder en verhuurder

21/05/2020 23:11 - Naomi Hoever

Sozavominister André Misiekaba (derde vanuit links) met de leden van de huurcommissie die hij woensdag instelde.

Sozavominister André Misiekaba (derde vanuit links) met de leden van de huurcommissie die hij woensdag instelde. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - De huurcommissie is gisteren ingesteld door minister André Misiekaba van Sociale Zaken en Volkshuisvesting. Het orgaan vloeit voort uit de nieuwe Huurwet die eerder dit jaar door De Nationale Assemblee is goedgekeurd ter vervanging van verouderde wetgeving uit 1949. Met de nieuwe wet moet de huur- en verhuursector worden geordend.

De minister sprak van een omvangrijke taak van de commissie die onder meer bemiddelend moet optreden bij geschillen tussen huurder en verhuurder. Die kunnen mogelijk sneller worden opgelost, omdat de rechter er niet meer aan te pas komt. Vonnissen lieten vaak lang op zich wachten.

Verhuurders konden met de oude wet een huurder niet uit het huis zetten zolang er geen rechterlijk vonnis was. Met de huurcommissie kan het sneller, want de opzegtermijnen genoemd in de wet zijn korter. Als een verhuurder zijn woonruimte terug wil, kan dat voortaan buiten de de rechter om. Als een verhuurder of huurder zich niet houdt aan de wettelijke opzegtermijn is de opzegging nietig.

De betaling van de huurprijs wordt in SRD vastgesteld. In geval de huurder een salaris heeft in vreemde valuta, mag de huur wel in een ander valutasoort dan de SRD. Met de nieuwe wet kunnen huurprijzen niet meer naar believen worden verhoogd. De criteria zijn duidelijk vastgelegd.

Een voorstel tot wijziging van de huurprijs moet ten minste drie maanden vóór de datum van wijziging schriftelijk worden gedaan aan de huurder, met vermelding van de geldende huurprijs, het percentage of bedrag van de verhoging, de voorgestelde huurprijs, de datum en de gronden voor de verhoging.

Bij onveranderde woonomstandigheden mag de huur alleen worden aangepast op basis van het percentage van de jaarinflatie, zoals vastgesteld door het Algemeen Bureau voor de Statistiek. "U mag geld verdienen maar u moet kwaliteit leveren", benadrukte Misiekaba.

De commissie moet bestaan uit ten minste twee leden met de bevoegdheid master in het Surinaams recht, een beëdigd taxateur en twee plaatsvervangende leden met minimaal een hbo-diploma. De leden worden voor vijf jaar benoemd en kunnen voor twee termijnen opnieuw worden benoemd.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina