Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Paal: 'Kiezerslijsten vrij goed opgeschoond'

Paal: 'Kiezerslijsten vrij goed opgeschoond'

20/05/2020 08:01 - Naomi Hoever

Paal: 'Kiezerslijsten vrij goed opgeschoond'

Anton Paal zegt dat er na opschoning 201 burgers zijn afgevoerd, beduidend minder dan de 25.000 personen die volgens het OKB niet thuishoren op de kiezerslijsten. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - "Het kiezersbestand is niet zo vervuild als het OKB wil doen geloven", zegt Anton Paal, deskundige van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB). Hij reageert op uitspraken van voorzitter Jennifer van Dijk-Silos van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) in de media als zouden de kiezerslijsten, die ter inzage waren gelegd, verschillen met het bestand op basis waarvan de stemkaarten zijn gedrukt.

Paal heeft gisteren als deskundige vragen beantwoord op een persconferentie van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Op de lijsten van de terinzagelegging stonden 383.534 kiezers. Na opschoning waren het er 383.333. In een officieel schrijven aan het CBB stelt het OKB dat er op de lijsten 25.000 kiezers teveel zijn.

Paal zegt dat de verkiezingswaakhond zich op dit vlak heeft vergist. "Er zijn 201 personen minder nadat we hebben opgeschoond. Het OKB heeft geen gelijk wanneer het beweert dat het bestand vervuild is en moet worden opgeschoond. Het is echter niet perfect schoon. Met cijfers wil ik aangeven dat wij onze uiterste best hebben gedaan om mensen, onder wie vreemdelingen, af te voeren van de kiezerslijst. Als wordt beweerd dat er vreemdelingen op de lijst zijn, kan ik dit tegenspreken."

Paal zegt dat er de afgelopen tien jaar op de kiezerslijst vijf Colombianen, vijf Venezolanen en 201 Haïtianen staan die zijn genaturaliseerd. "Ik ben niet van de regeringspartij. Ik sta hier om CBB te verdedigen, omdat het bureau niemand heeft om dat te doen. Als ik het CBB zou veroordelen dan vrees ik met grote vreze dat het in problemen zou zijn, en dan weet ik niet wie ze zou verdedigen."

Personen van wie gebleken is dat ze zijn overleden zijn 'on hold' gezet. "Wij weten dat er mensen op adressen wonen die daar niet thuishoren. Wij zijn niet bevoegd om af te voeren, maar wel om te blokkeren." Over adressen waarop meer dan vijftig mensen staan ingeschreven stelt hij dat het gaat om instellingen waar krakers wonen. Er zijn 2.998 gevallen waarbij op één adres meer dan tien kiesgerechtigden zijn aangetroffen. Het gaat om totaal 65.000 inwoners op de verschillende adressen.

Er zijn 1.900 adressen bezocht, waarbij er 42.000 personen zijn onderzocht. Van dit aantal zijn 32.000 kiezers thuis aangetroffen en tienduizend niet. Deze laatste groep is "gemarkeerd en geblokkeerd" in het systeem, wat betekent dat ze niet bij het CBB terecht kunnen voor wat dan ook, alvorens zij hun zaken in orde hebben gemaakt. "Als ze na een jaar hun adres niet hebben gecorrigeerd, mogen we stellen dat ze niet daar wonen. Op basis daarvan mogen ze na dat jaar worden afgevoerd."

Bij de verkiezingen maandag zullen 45.641 kiezers voor het eerst naar de stembus gaan. Vijf jaar geleden waren er 41.746 first time voters. Door de Covid-situatie zal de pink van de kiezer niet in de inktpot worden gedoopt, maar met een wattenstaafje door het stembureaupersoneel worden gekleurd. Deze medewerker draagt een handschoen en gooit elk staafje direct na gebruik weg.

Personen die in quarantaine zijn, kunnen gaan stemmen onder begeleiding van een familielid en personeel van het Directoraat Nationale Veiligheid en het Nationaal Coördinatiecentrum Rampenbeheersing. Zij worden voorzien van een polsbandje en mondkapje en krijgen voorrang als ze zich aanmelden bij een stembureau. De mogelijkheid wordt bekeken om mobiele stembureaus voor deze personen in te zetten.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina