Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Franchepane!

COLUMN: Franchepane!

20/05/2020 18:00 - Stuart Rahan

COLUMN: Franchepane!

Stuart Rahan  

Beste Raynell, ik heb gemerkt dat je selectief te werk gaat. Je weigert de geldschepping van SRD 1 miljard (zie mijn vorige columns) voor dit jaar alleen mee te nemen in je beschouwing. Het is deze monetaire financiering die er mede voor heeft gezorgd dat jouw zo geprezen 'Valutawet' de koers opstuwde naar SRD 15. De rechter heeft geen rechterlijke coup gepleegd door de 'Valutawet' buiten werking te stellen, zoals je stellig beweert. Jij en jouw NDP raken al heel gauw van streek als de onafhankelijke rechterlijke macht haar werk doet conform de Grondwet.

Het wordt zo zoetjesaan duidelijk dat jij en jouw partij iedereen die er een andere mening op na houdt, als destabiliserend bestempelen en van coupplannen betichten. De paniek slaat toe niet wetende dat het ondeskundige kader (lees Amzad Abdoel) het land deed afkoersen op een junkstatus. Een ezel is geen paard en een dromedaris geen kameel. Je kan mij geen paard aanbieden, terwijl je bliksemsgoed weet dat je mij manipuleert met een ezel. Je doet zo je best om de rechter in haar ongelijk te ijken door grondwetsartikelen aan te halen. De rechter is niet gevraagd de 'Valutawet' inhoudelijk te beoordelen. De rechter is gevraagd de manier te beoordelen waarop de compleet gewijzigde wet tot stand is gekomen.

Yu no musu gi mi siksi fu neygi. No seri mi wan buriki te mi bay wan asi. De valutakoers komt niet door een wet tot stand maar wordt, helaas voor jullie, bepaald door vraag en aanbod. En op dit moment verdienen wij bar weinig buitenlandse valuta. De koers kan alleen maar stijgen. Goud-, olie-, bananen- en rijstexporten waar jij goede sier mee maakt, hebben het valuta-aanbod niet doen toenemen. En over rijst en bananen gesproken, sinds het aantreden van jouw partij in 2010 rijst de hoop voor een Surinaamse voedselschuur. Ik vraag mij in gemoede af wie die voedselschuur gaat opzetten. Surinamers zijn niet bereid massaal in de landbouw te investeren. Het zijn buitenlanders als Haïtianen die voor ons dagelijks voedsel zorgen. Het zijn Cubaanse artsen die de medische zorg op peil houden. Ik hoop niet dat straks ook buitenlandse leerkrachten onze kinderen in het binnenland van onderwijs gaan voorzien omdat onze eigen mensen er niet heen willen.

Ik vind het een gemiste kans het beter te doen dan jouw voorgangers deden. Voedselpakketten horen blijkbaar bij de traditionele Surinaamse politieke historie. Omdat Jopie Pengel dat deed in de jaren zestig, moet jij je politiek schamen datzelfde gedrag ruim vijftig jaar later te herhalen. Je geeft hiermee toe gefaald te hebben de zo vooruitstrevende vier vernieuwingen te implementeren. Daar komt nog bovenop dat jij je als een dief in de nacht gedraagt. In paars geklede personen voorzien delen van het binnenland van voedselpakketten. Vind je er als buitenstaander wat van, dan zijn de pakketten ineens onderdeel van het COVID-19-noodfonds. Wat mij betreft prima, maar bedrijf er geen politieke propaganda mee. Misbruik de door jouw ingestelde coronamaatregelen niet politiek door propaganda te maken. Recht voor één, recht voor allen. De NDP is geen überpartij.

Over een paar dagen zijn er gelukkig verkiezingen. Nog nooit is de antipathie voor een zittende regering zo groot geweest. Volg een willekeurig Surinaams medium (sociaal of asociaal) en het wanvertrouwen in deze president schreeuwt je tegemoet. Nog nooit waren er zoveel alternatieven. Ze struikelen over elkaar heen. Ook hier zul je weer profiteurs treffen. Desondanks hebben ze één gemeenschappelijk standpunt: dit wanbeleid en deze president nooit meer. De NDP-leiders zijn gezegend met het voordeel dat de oppositie verdeeld is. Aanpassing van het partijprogramma was niet nodig. Gewoon de programma's van 2010 en 2015 kopiëren en slechts het jaartal 2020 als enige nieuwe er op plakken. Ik heb alleen medelijden met de mensen die behalve het jaartal een ezel niet van een paard kunnen onderscheiden.

franchepane2020@gmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina