Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Dieptepunten

COLUMN: Dieptepunten

20/05/2020 14:00 - Serieus!?

COLUMN: Dieptepunten

Ivan Cairo  

Al vanaf de aanvang van 2020 zwalkt Suriname van dieptepunt naar dieptepunt. Een schandaal van zo heb je me niet bij de Centrale Bank van Suriname, downgrade op downgrade naar Triple C en junkstatus door gerenommeerde creditratingbureaus en wetten om een economische wetmatigheid in een politiek ingekleurd keurslijf te persen. Om maar een paar te noemen.

Zal het ermee te maken hebben dat 2020 een schrikkeljaar is? Hoe het ook zij, het is tot nu toe een aaneenrijging van dieptepunten. Ook in de nacht van maandag op dinsdag hadden we weer zo een zwart moment. Eigenlijk twee en beide in het parlement, het hoogste College van Staat.

Het begon met de belediging van de doorgewinterde parlementariër Mahinder Jogi aan het adres van Silvana Afonsoewa. Zijn uitspraken zal ik hier niet herhalen. Een ervaren politicus hoorde beter te weten en ik ben ervan overtuigd dat hij het beter weet en toch heeft hij gedaan wat hem zijn spreekbeurt heeft gekost gevolgd door verwijdering uit de vergaderzaal van De Nationale Assemblee.

Ik ben het niet altijd eens met de wijze waarop voorzitter Jennifer Simons de vergadering leidt, maar de sanctie die ze aan Jogi heeft opgelegd, nota bene na een waarschuwing, is volkomen terecht. Dat flik je niet, vooral wanneer zaken als racisme en discriminatie nog altijd gevoelig liggen. Zeker in een multi-etnische samenleving. Foei toch, Mahinder!

Zelfs als grap doe je dit niet. Nergens, dus ook niet in onze DNA. Of je van de man houdt of niet, maar ik vind Jogi wat het politiek werk in de volksvertegenwoordiging betreft een van de betere parlementariërs. Daarom ben ik des te meer teleurgesteld dat hij zich heeft laten gaan.

De enige manier waarop hij nog wat van deze blunder kan wegpoetsen, is wanneer hij publiekelijk tijdens de eerstvolgende openbare vergadering van het parlement zijn verontschuldigingen aan Afonsoewa aanbiedt.

We zien wereldwijd dat er in de sportwereld harde sancties getroffen worden tegen clubs waarvan supporters zich schuldig maken aan racistische uitspattingen zoals oerwoudgeluiden tegen zwarte spelers. We kunnen ook in Suriname dergelijke gedragingen van publieke figuren en zeker in het parlement niet tolereren. Gisteren, vandaag en ook morgen niet.

Het ander dieptepunt was de wijze waarop parlementariërs belangen hebben afgewogen die uiteindelijk hebben geleid tot hun individueel besluit een politieke ambtsdrager die door justitie wordt verdacht van ernstige strafbare feiten in bescherming te nemen en voor nu van strafvervolging te vrijwaren. Beseffen deze politici wel dat zij stuk voor stuk de huidige minister van Financiën uit Suriname hebben verbannen, voor het geval er ooit een regering met een politiek andere signatuur aan de macht komt?

Want, wil de dan gewezen bewindsman uit handen van justitie blijven zou hij zich ergens ver weg buiten Suriname moeten vestigen, mocht de aan de macht zijnde coalitie besluiten de vordering van het Openbaar Ministerie in te willigen. Als de minister zo goed was in zijn verweer dat hij 28 parlementariërs heeft weten te overtuigen van zijn onschuld, waarom zou jij dat uitstekend verweer niet kunnen voeren tijdens het gerechtelijk vooronderzoek?

Waarom de bewijzen die hem kunnen vrijpleiten niet ten overstaan van de rechter-commissaris in strafzaken aanwenden? Nee, de minister en Suriname zijn wat mij betreft geen goede dienst bewezen door De Nationale Assemblee. Door tegen te stemmen is de verdachtenstatus van de bewindsman niet opgeheven of ongedaan gemaakt. Voortaan zal hij als verdachte van ernstige strafbare feiten door het leven gaan, terwijl hij de kans had zijn naam zelf te zuiveren. Maar ach, het is ook wat je zelf als persoon kiest.

ivancairo@yahoo.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina