Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Kiezers blijf niet thuis!'

'Kiezers blijf niet thuis!'

19/05/2020 22:11 - Ivan Cairo

'Kiezers blijf niet thuis!'

Burgers brengen hun stem uit op een vorige verkiezingsdag. De samenleving wordt opgeroepen op 25 mei naar de stembus te gaan. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Het is van enorm groot belang dat kiezers op 25 mei niet thuisblijven uit vrees voor Covid-19-besmetting. De autoriteiten dienen de samenleving de komende dagen zo omstandig mogelijk te informeren over de ordemaatregelen bij de stemlocaties die het risico op eventuele besmetting voorkomen of minimaliseren. Tot nu toe is alleen bekendgemaakt welke beschermende maatregelen zullen gelden in de stemlokalen, zei OKB-voorzitter Jennifer van Dijk-Silos maandag tijdens een persconferentie.

Die informatie is onvoldoende zegt ze, omdat op terreinen grote groepen mensen zich zullen ophouden en ook daar dienen de beschermende maatregelen bekendgemaakt te worden, zodat kiezers weten dat ze in een veilige omgeving kunnen gaan stemmen. Het mag niet dat te weinig mensen naar de stembus gaan wegens Covid-19, stelt de OKB-voorzitter.

Ze pleitte ook voor opschoning van de kiezerslijsten, omdat niet alle 383.000 mensen die zijn opgebracht daar thuishoren. Voorkomen moet worden dat op basis van een opgeblazen kiezerslijst na de stembusgang wordt gesteld dat er sprake was van een lage kiezersopkomst.

De OKB-voorzitter is bijzonder tevreden dat de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) een delegatie van tien top-verkiezingswaarnemers naar Suriname stuurt. Ze verwacht een kwalitatief goede waarneming. De delegatie arriveert donderdag met een chartervlucht uit Washington, zei minister Yldiz Beighle van Buitenlandse Zaken.

De waarnemers gaan twee dagen in quarantaine en worden gescreend op corona. Als ze niet besmet blijken, kunnen zij vanaf 23 mei aan het werk. De vier Caricom-waarnemers zijn maandag met een SLM-charter gearriveerd.

Internationale waarnemers zijn niet bevoegd zich te bemoeien of interveniëren in interne aangelegenheden, verduidelijkte de OKB-voorzitter. Zij dienen slechts op basis van de wetgeving en procedures na te gaan of het verkiezingsproces open, eerlijk, transparant en volgens de regels plaatsvindt. Ze riep betrokkenen bij de verkiezingen op geen bemoeienis van de buitenlanders toe te staan.

Van Dijk-Silos benadrukte dat internationale en nationale waarnemers ervoor zorgen dat het vertrouwen in de verkiezingen toeneemt. Met nog enkele dagen te gaan is het de hoogste tijd - meent de OKB-voorzitter - om samen met alle belanghebbenden het vertrouwen in de verkiezingen te upgraden. Er zijn veel incidenten die het vertrouwen schaden.

Minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken bracht naar voren dat de internationale waarnemers toegang zullen hebben tot alle stemlokalen en andere locaties die te maken hebben met de verkiezingen. Behalve de OAS en Caricom zullen de Verenigde Staten, Brazilië, Venezuela en Frankrijk via hun ambassades in Paramaribo waarnemers hebben.

Ook India en Indonesië hebben gevraagd te worden geaccrediteerd om waarnemers in te zetten. De Europese Unie, het Carter Center en de Afrikaanse, Caribische en Pacifische landen, die ook waren uitgenodigd, hebben afgezegd.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina