Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Hoefdraad vs Van Trikt

COMMENTAAR: Hoefdraad vs Van Trikt

19/05/2020 12:00

COMMENTAAR: Hoefdraad vs Van Trikt

 

DE AFLOOP VAN de assembleevergadering waarbij een besluit genomen moest worden over het wel of niet in staat van beschuldiging stellen van Financiënminister Gillmore Hoefdraad was voorspelbaar. De coalitie luisterde naar geen enkel rationeel argument van de oppositie en wist precies dat zij tegen zou stemmen. Het zou ons allen veel tijd hebben bespaard als de leden al aan het begin van de vergadering voor of tegen hadden gestemd en we weer naar de orde van de verkiezingsmanie konden overgaan.

Maar zoals zo vaak werd ook deze keer weer de schone schijn opgehouden met argumenten die afleiden van de hoofdzaak en het punt totaal ongemoeid laten. Maar toch wel zeer bijzonder was het argument van NDP-fractieleider Amzad Abdoel dat zelfs voordat leden het 138 pagina's tellend betoog van de procureur-generaal (pg) hadden gelezen, zij de minister al veroordeeld hadden. Deze zelfde Abdoel was degene die een dag of twee na het lekken van het dossier aangaf het document slechts vluchtig doorgenomen te hebben en niet te weten wat de haast van de pg is.

Volgens leden van de coalitie zit het document vol tegenstrijdigheden en kunnen ze daarom Hoefdraad niet in staat van beschuldiging stellen. Het parlement ging zelfs zo ver om na het verweer van de minister Hoefdraad te hebben gehoord (49 pagina's), te stellen dat ze hem geloven en niet de pg. Dat is dus een mooi staaltje rechter spelen. Toch wel apart dat ondanks de tegenstrijdigheden die de coalitie heeft gezien, vrijwel niemand kennelijk gelooft dat Hoefdraad tijdens een gerechtelijk proces vrijuit zou kunnen gaan. Er is op zijn zachtst gezegd wel duidelijk een signaal afgeven over hoeveel geloof gehecht wordt aan 's mans onschuld, of was het dossier gewoon zo goed en zijn verweer maar zwakjes?

Nog tegenstrijdiger klinkt het feit dat het parlement kennelijk niet gelooft in het instituut van de pg, maar wel een onderzoek tegen Robert van Trikt heeft laten instellen door dit instituut. En terwijl de coalitie er ook op is gewezen dat de pg het onderzoek naar ex-governor onmogelijk goed kan doen zonder Hoefdraad te horen als verdachte, is dat toch geweigerd. Het signaal is dus: Van Trikt kan vrijuit gaan als Hoefdraad maar niet opgesloten wordt.

Coalitieleden prijzen Hoefdraad omdat de man in staat is salarissen te betalen en met kunst- en vliegwerk staatsfinanciën te beheren. Op geen enkel moment wordt gewezen op het feit dat zijn onverantwoord financieel beheer het zo moeilijk maakt om de borden in de lucht te houden. Maar wat alles slaat is dat Abdoel aangeeft dat door de vraag van de pg om tot verhoor van de Hoefdraad als verdachte over te gaan, zijn rechtsgevoel niet wordt bevorderd. Dat Van Trikt door het besluit van de coalitie mogelijk vrijuit zal gaan, tast het rechtsgevoel van Abdoel absoluut niet aan. Het kan verkeren in het Suriname van deze coalitie!.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina