Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Zachte heelmeesters

COLUMN: Zachte heelmeesters

19/05/2020 14:00 - Rozengeur

COLUMN: Zachte heelmeesters

Gerold Rozenblad  

Het afgelopen weekend was ik bezig met een mati plannen te smeden voor een economische activiteit. Het is coronatijd, maar ook hogekoerstijd. Dus kijk je naar elke mogelijkheid om via nevenactiviteiten aan meer inkomsten te komen. De situatie maakt dat je slechts met je vingertoppen nog vasthoudt aan wat wordt gekwalificeerd als middenklasse en dus ben je blij met elk stukje hulp aan de nu zo vermoeide vingerkootjes. De man haalde een ‘Double Blacky’ boven tafel die als fluweel door in elk geval mijn keel gleed. Ik ben slechts een sociale drinker, dus dat beetje gedestilleerd voelde bijna als nieuw. En wij mijmerden erover dat het ondertussen wel heel lang terug is dat we zulke plannen in een openbare gelegenheid konden smeden. Toen kwam gisteren het nieuws binnen van die besmette illegale Braziliaan op die schoener.

Gelukkig hoorde ik tijdens de COVID-persconferentie niet dat de gesprekken met horecagelegenheden en dergelijke door dit geval zijn afgebroken. De opkomende nationale vrees voor bevriezing van wat er nu is, of zelfs terugkeer naar de draconische situatie, is vooralsnog ongegrond. Misschien omdat de man en zijn kompanen nog niet van de boot af waren geweest. Maar gevallen als deze en het niet aflatend gedoe aan de grenzen geven aan dat wij nog lang niet van het gedonder af zijn. En geeft meer voeding aan mijn eerdere stelling dat wij misschien in het nieuwe nu, wel allemaal verplicht met een mondkapje moeten rondlopen.

Maar waar mijn broek van afzakte was de mededeling van kolonel Jerry Slijngard dat ondertussen al ongeveer honderd illegalen zijn opgepakt en allemaal in quarantaine geplaatst. Kostenplaatje voor deze groep: tegen de tachtigduizend US dollar. Want dit gespuis (een andere benaming kan ik deze mensen in deze periode niet toedichten) krijgt dezelfde vorstelijke behandeling als alle anderen die van buiten komen. Je proeft uit de woorden van Slijngard dat hij het zat is nog langer Mr. Nice Guy te spelen. Iets of iemand, of meerdere mensen uit de commissie schijnen het te vroeg te vinden om de zaak anders aan te pakken.

Wel, mij heeft de kolonel aan zijn kant. We willen allemaal terug naar normaal. Maar normaal heeft zijn prijs. En er is al voldoende gesproken. Zoveel dat wij het niet eens meer horen. In feite is nog maar weinig over van de maatregelen die wij met elkaar hebben afgesproken. Althans dat deel waar de burgers zelf voor verantwoordelijk zijn. Vreemd genoeg, of misschien niet vreemd, wordt juist vastgehouden aan dat deel waarbij wij niet of deeltijds op de werkvloer zijn. En iets zegt mij dat zelfs het geval met die Braziliaan niet zal dienen als wake-upcall voor het gros van onze gemeenschap.

Misschien moet daarom Slijngard zijn zin krijgen. Te beginnen met de illegalen. Voorstellen genoeg op sociale media, maar ik denk dat de commissie en adviseurs zelf wel weten hoe hard binnen wet en recht kan worden opgetreden. Maar wat ik vooral hoop is dat de commissie uit dezelfde voorstellen op sociale media kan opmaken dat er kennelijk voldoende animo voor is dat, ook wanneer Surinamers zich laten gaan, kennelijk niet langer gesproken moet worden. Daarom kijk ik uit naar het verloop wanneer sociale gelegenheden weer hun deuren zullen mogen openen. Wat er gedaan zal worden wanneer de regels niet worden nageleefd. Iemand postte: "Ingeval mensen het niet begrijpen, plaatsen heropenen om de economie. Niet omdat het veilig is." Ik voeg er slechts aan toe dat zachte heelmeesters in deze niet nodig zijn.

roziegeur@gmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina