Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Washington Post-artikel Suriname is fake nieuws

Vermeend Washington Post-artikel over Suriname is fake nieuws

16/05/2020 13:05 - Ivan Cairo

Vermeend Washington Post-artikel over Suriname is fake nieuws

 

PARAMARIBO - Sinds zaterdagochtend circuleert via sociale media een artikel over Suriname dat in de Amerikaanse krant The Washington Post zou zijn verschenen. In het stuk met als kop 'Suriname a symbol of hope in a global pandemic' wordt aangegeven hoe de Surinaamse autoriteiten ondanks andere serieuze vraagstukken in het land erin zijn geslaagd een zeer goede job te doen in het aanpakken van de coronacrisis.

Echter, in het artikel zijn er enkele opvallende en kardinale taal- en grammaticale fouten. Woorden als "diseased" en "Guiana" waarmee Guyana wordt bedoeld, zijn in het stuk foutief gespeld en ook de interpunctie laat te wensen over. Onderzoek van de Ware Tijd op internet leverde niks op. Nergens werd de internetlink naar het bewuste artikel gevonden.

De redactie maakte ook contact met haar bronnen in Washington, Verenigde Staten en al gauw bleek dat het bewuste artikel nimmer is geschreven door medisch verslaggever Lenny Bernstein zoals wordt gesuggereerd. Evenmin is het artikel gepubliceerd door The Washington Post; niet in de papieren editie en ook niet op de website.

Intussen is - na verder onderzoek - gebleken dat het pdf-bestand die rondgaat, vrijdag is gemaakt door ene Steven D. Hij is vermoedelijk directeur bij een pr-bedrijf in Suriname. Kennelijk om aan damage control te doen, werd later een ander stuk rondgestuurd als zou het bedoelde artikel een podcast zijn van Bernstein. Ook die podcast is onvindbaar. Volgens waarnemers zou het pr-bedrijf van Steven D. zijn ingehuurd voor de productie van het artikel dat gekwalificeerd word als fake news.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina