Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Geen wraakactie tegen protesterende werknemers'

Greenheart ontkent wraakactie tegen protesterende werknemers

15/05/2020 06:00 - Jason Pinas

Greenheart ontkent wraakactie tegen protesterende werknemers

Mede omdat er geen stofmaskers voorradig zouden zijn, moesten arbeiders van houtbedrijf Greenheart naar huis. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - "We voeren helemaal geen wraakactie tegen de werknemers. We proberen samen met hen en de bond tot een oplossing te komen", reageert Amrita Bhagwat, manager van houtbedrijf Greenheart, op het conflict tussen de leiding en 22 werknemers.

"Integendeel proberen zij anderen tegen te houden hun werk te doen. We hebben daarom aangifte gedaan bij de politie", zegt Bhagwat tegen de krant. De werknemers die in aanvaring zijn gekomen met het bedrijf zeggen dat ze over april niet zijn uitbetaald en gedwongen thuiszitten.

Volgens Ricardo Karwofodi, arbeider en bondsbestuurslid, is het probleem ontstaan na een protest tegen de werkomstandigheden. Hij weet dat de groep waartoe hij behoort de wacht is aangezegd, omdat ze weigert zonder een geschikt stofmasker te werken. De werknemers willen niet aan de slag met een mondkap die door het bedrijf is gemaakt. De Arbeidsinspectie zou dat masker hebben afgekeurd. "Na dati meki den man wan puru unu", zei Karwofodi eerder.

Volgens bondsvoorzitter Robby Berenstein wordt de groep bewust niet uitbetaald. Hij ziet dit als een wraakactie die ook bedoeld is om anderen in het bedrijf de mond te snoeren. Hij stelt dat de werknemers gedwongen worden ontslag te nemen. Bhagwat benadrukt dat Greenheart nu al enkele jaren in ernstige financiële problemen zit en daarom denkt aan afvloeien, waarover volgens haar wordt afgestemd met het bondsbestuur.

Zij ontkent dat de groep onder leiding van Karwofodi niet is uitbetaald. "De directie heeft in juli 2019 de rode cijfers aan het bondsbestuur en de werknemers gepresenteerd en ook de noodzaak tot inkrimpen aangegeven." Door de coronacrisis is het bedrijf volgens de manager in moeilijker vaarwater gekomen.

Anders dan wat Berenstein zegt, is er volgens haar wel een redelijk afvloeiingsplan gepresenteerd aan de bond. "We zijn gekomen met oplossingsmodellen. Helaas is men tot op dit moment daarop niet ingegaan." De directie heeft de bond voorgesteld om zelf voorstellen te doen, maar die zouden zijn uitgebleven.

Wat zal gebeuren indien de werknemers weigeren het voorstel van het bedrijf te accepteren weet ze niet. Bhagwat: "Dat moeten we nog in directieverband bekijken. We moeten inkrimpen, maar wie wordt afgevloeid weten we nog niet."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina