Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Minister Elias hekelt kritiek artsenvereniging

Minister Elias hekelt kritiek artsenvereniging

14/05/2020 00:00 - Ivan Cairo

Minister Elias noemt de aantijgingen van de VMS 'halve waarheden en zelfs onwaarheden'.

Minister Elias noemt de aantijgingen van de VMS 'halve waarheden en zelfs onwaarheden'. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - De kritiek van de Vereniging van Medici in Suriname (VMS) dat hij een Cubaanse medicus onterecht vergunning heeft verleend om zich als huisarts in Suriname te vestigen is onjuist. Dat stelt minister Antoine Elias van Volksgezondheid tegenover de Ware Tijd. De bedoelde arts heeft volgens hem op een legale manier volgens de gangbare procedures vergunning gekregen.

In een brief aan Elias doet de VMS dinsdag haar beklag dat tegen de afspraken een Cubaanse medicus toestemming heeft gekregen zich in Paramaribo als huisarts te vestigen. Dit terwijl de Cubaanse artsen door de regering naar Suriname zijn gehaald om op poliklinieken in het binnenland ingezet te worden. Ene DR Garcia zou volgens de VMS een eigen huisartsenpraktijk hebben opgezet en reclame maken op de voorgevel van het gebouw.

In het schrijven brengt de artsenvereniging een aantal zorgpunten onder de aandacht van Elias; zij stelt dat de vergunning niet volgens de correcte procedure is verleend. "Bij verdere navraag is ons ook gebleken dat u deze persoon eigendunkelijk een vergunning heeft verstrekt, buiten de in de wet (i.c. Decreet) voorgeschreven procedure om."

"Hoe is het mogelijk dat u als minister van Volksgezondheid deze wetgeving gewoon aan uw laars lapt en deze persoon heimelijk een vergunning verstrekt, terwijl u weet dat alle aanvragen primair voor advies naar de beoordelingscommissie dienen te gaan, zoals imperatief is voorgeschreven in het decreet Vergunningen Huisartsenpraktijk, artikel 6?" stelt de VMS.

Elias: "Een eerste opmerking is dat de brief vol halve waarheden en zelfs onwaarheden zit. Alle vijftig Cubaanse artsen zijn in het binnenland bij de Medische Zending en verafgelegen poli's van de RGD." Hij voegt eraan toe dat de door de VMS bedoelde polikliniek niet op naam staat van Garcia, maar op naam van stichting De Stem. Deze organisatie heeft "via de gebruikelijke weg" haar vergunning verkregen, aldus de bewindsman.

Bij deze poli zouden voornamelijk drugsverslaafde patiënten worden behandeld en mensen met hiv. "De Stem is een stichting die reeds jaren bestaat", aldus de bewindsman. Elias geeft verder aan dat Garcia niet behoort tot de vijftig Cubaanse artsen die vorig jaar naar Suriname zijn gekomen. Hij zou al geruime tijd in het land vertoeven. "Hij is ingezetene van Suriname en is als arts beëdigd, nadat hij zijn zevende jaar succesvol heeft doorlopen."

In haar kritiek schrijft de VMS dat Humphrey Hasrat, hoofd van de medische dienst van het Staatsziekenfonds (SZF), op onoirbare wijze heeft getracht Surinaamse huisartsen onderuit te halen door bepaalde eisen te stellen. Wie daar niet aan kan voldoen, krijgt geen overeenkomst van het SZF, wordt gesteld. De voornoemde eisen moeten door het ministerie worden gesteld en niet door een zorgaanbieder, meent de VMS.

Op basis van de geconstateerde zaken ziet het er volgens de vereniging naar uit dat ze "gewoon in de maling zijn en worden genomen" door Elias en de personen die de touwtjes in handen hebben bij het SZF. De minister wordt verweten Cubaanse artsen in Suriname toe te laten of toe te staan dat de buitenlandse medici lokale artsen zodanig beconcurreren dat het werken hen onmogelijk wordt gemaakt.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina