Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Informele sector draagt weinig bij aan staatskas’

‘Informele sector draagt bitter weinig bij aan staatskas’

14/05/2020 18:06 - Merredith Bruce

‘Informele sector draagt bitter weinig bij aan staatskas’

Curtis Hofwijks is voorstander van hervorming van het belastingsysteem. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Curtis Hofwijks, politiek leider van de Partij voor Recht en Ontwikkeling (PRO), vindt het tijd worden dat Suriname gaat verdienen aan de informele sector. Dat zou kunnen door invoering van de belasting toegevoegde waarde (btw). “Nu worden er heel veel belastingen bij de formeel geregistreerden in de werkende klasse geïnd, terwijl je daartegenover een heel grote informele sector hebt die bitter weinig bijdraagt in termen van belastingen.”

Hofwijks stelt dat met de overheid met btw verzekerd is van inkomsten uit de informele sector die zij nu misloopt. De btw is een indirecte belasting die de overheid heft op de verkoop van producten of diensten. Het invoeren hiervan is één van de campagnepunten van Hofwijks, lijsttrekker in Paramaribo.

Hij is voorstander van hervorming van het belastingsysteem. "Onroerendgoed- en dividendbelasting en andere vormen die nu onderbenut zijn, zouden we beter moeten gebruiken om de inkomsten van de Staat te verhogen." In lijn hiermee noemt hij ook de hervorming van het grondbeleid; er zou belasting moeten worden geheven op uitgegeven gronden die onbeheerd worden gelaten.

Hij noemt de rij- en voertuigenbelasting "goed", maar vindt het moment van invoering niet goed gekozen, gezien de voor velen moeilijke financieel-economische situatie. De politicus stelt deze belastingvorm voor onder de voorwaarde dat - met het oog op de doorwerking - bepaalde sectoren worden vrijgesteld en het openbaar vervoer beter wordt ingericht.

Hofwijks noemt het belangrijk dat bij hervorming van het belastingsysteem, een gefaseerde aanpak wordt toegepast in samenspraak met functionele groepen. Dat is volgens hem ook de visie van PRO. "Het is niet iets van de PRO of de regering alleen, maar van de totale samenleving en daarom is het belangrijk om draagvlak te hebben." Hij reageert hiermee op een opmerking van de Ware Tijd over het risico dat hij zich niet bij iedereen geliefd zal maken met zijn voorstellen.

De politiek leider noemt het belangrijk dat aan de samenleving goed wordt uitgelegd wat de noodzaak is van belastinghervormingen en welke voordelen deze met zich kunnen meebrengen. "Als we beter onderwijs, gezondheidszorg, infrastructuur en veiligheid willen moeten de middelen ergens vandaan komen." Hij denkt dat als dit goed wordt uitgelegd, mensen beter bereid zullen zijn om in te leveren."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina